Srbija nije regrutni centar džihadista

Predsednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti Srbije Momir Stojanović kaže da je dopuna Krivičnog zakonika kaznama za sve građane Srbije koji žele da učestvuju u oružanim sukobima u svetu veoma korisna stvar jer propisuje stroge kazne za moguće ratnike. Napominje da Srbija nije regrutni centar džihadista.

Srbija 03.10.2014 | 11:00
Srbija nije regrutni centar džihadista

Momir Stojanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da stroge kazne očekuju građane Srbije koji pokušaju da učestvuju ili već učestvuju u ratnim sukobima u svetu.

"Ukoliko pojedinac sam učestvuje u ratnim sukobima u svetu kazne su od šest meseci do pet godina zatvora, ako je grupno učestvovanje u oružanim sukobima kazne su od godinu do osam godina", kaže Stojanović i dodaje da ako neko obučava ili regrutuje građane za oružane sukobe propisana kazna je od godinu dana do deset godina zatvora.

Stojanović ističe i da će se krivični zakonik, kada bude izmenjen, odnositi i na one građane koji se trenutno nalaze na ratištu a planiraju da se vrate u Srbiju, i zato poručuje građanima koji trenutno ratuju u svetu da se što pre vrate u zemlju.

Napominje da je za sada najrizičnija misija u kojoj učestvuju naši građni u Libanu, i dodaje da će Srbija pažljivo razmatrati pitanje regrutovanja džihadista, kako ne bi dovela zemlju i građane u moguću opasnost.

Na tvrdnju da Srbija predstavlja regrutni centar potencijalnih džihadista, Stojanović odgovara odrično i napominje da su poslednje "procene da nekoliko desetina naših građana učestvuje u oružanim sukobima" i podseća da "to još uvek nije zabrinjavajući broj".

Stojanović napominje da agencije koje regrutuju ratnike za oružane sukobe nisu sa ovih prostora, ali da se pažljivo prati situacija, i da će ukoliko se takve agencije i pojave, biti učinjeno sve da se njihovo delovanje onemogući, zaključuje predsednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Julio

03.10.2014 11:09

Pricam ti pricu,zasto onda ne pohapsis Kriminalce,ubojice po srbiji?

ODGOVORITE
Name

hd

03.10.2014 13:54

Kolike Su kazne dobili oni koji su ratovali u Ukraini

ODGOVORITE
Name

Kobac

06.10.2014 04:49

Poginuli su za Islam, sretnog lica odoše na onaj svijet

ODGOVORITE