И дејтонска и бриселска БиХ

Кандидат за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић поручује да ће БиХ бити и дејтонска и бриселска, али да ЕУ не може бити изговор за укидање или смањивање ингеренција Републике Српске.

Босна и Херцеговина 03.10.2014 | 10:00
И дејтонска и бриселска БиХ

Иванић у интервјуу Новинској агенцији Републике Српске - Срни напомиње да "само БиХ састављена од два ентитета, са механизмима заштите конститутивних народа и ентитета, може да напредује".

Он сматра да је будућност БиХ у ЕУ, па зато треба очекивати да Бањалука, Сарајево и Мостар из дана у дан буду све ближи Бриселу.

"Никакве конфронтације дејтонске и бриселске БиХ у том контексту нема, али је важно да БиХ воде одговорни политичари, што до сада није био случај" - сматра Иванић.

Он поручује да је циљ - очување надлежности Републике Српске, коју ће заједнички исказивати српски члан Предсједништва БиХ и остали представници Српске у заједничким органима.

"Моји основни приоритети су очување позиција Републике Српске, њено економско јачање, поправљање имиџа у свијету, као и повратак изгубљеног утицаја у дипломатији" - наводи Иванић.

Он најављује да ће урадити све да српски представници у заједничким органима БиХ дјелују компактно и да буду у току у вези са свим битним питањима и оцјењује да то до сада није био случај.

Иванић сматра да је добро да странке из Републике Српске буду и у власти и у опозицији у Сарајеву, али уз јасан став да о најважнијим стварима постоји консензус, јер око питања кључних за опстанак и развој Српске не смије бити подјела.

Предсједник ПДП-а у интервју Срни наглашава да је добро да Српска свој пут ка ЕУ и НАТО веже за Београд.

"Референдум о НАТО у овом тренутку изгледа бесмислено, јер је Србија зауставила свој пут ка НАТО након што је у фебруару 2008. године проглашена такозвана независност Косова" - појашњава Иванић.

Он наводи да БиХ треба да развија што је могуће боље односе са сусједним земљама, те да на тај начин доприноси даљем стабилизовању и развоју региона.

"Ми смо на овом простору упућени једни на друге, у интересу свих који овдје живе јесте да прошлост не буде више главна тема, него да будемо окренути будућности, економској сарадњи и бољем животу у свим земљама регије" - поручује Иванић.

Он указује да Срба данас скоро да и нема у Сарајеву и истиче да је то једна од проблематичних тачака које се тичу Сарајева као административног центра БиХ.

Ипак, Иванић не вјерује да би се могао постићи другачији договор, с обзиром на политичке реалности БиХ.

"За Републику Српску није од пресудног значаја измјена административне подјеле БиХ, него, прије свега, паметно вођење политике и извлачење максималне користи за њене интересе" - прецизира он.

Иванић оцјењује да не постоји спремност за укидање Оружаних снага БиХ међу битним политичким факторима у БиХ, али да има смисла започети озбиљан и аргументован разговор о њиховом смањењу.

"Оружане снаге БиХ дио су ранијег компромиса који је скуп, јер троши скоро 350 милиона КМ сваке године", закључује Иванић.

Извор: СРНА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бијељинац

03.10.2014 08:09

Ти си своје кредите потросио..Пензија и нека се "опроба" неко други...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

03.10.2014 09:24

Па ти бјељинац поред доктора економије из 1980 са БГ унивезитета гласај за преводиоца,не професора.Козара као и 1941 само за др.Младена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЛАДИ

03.10.2014 11:17

БРАВО БАЊАЛУЧАНИНЕ НЕКА СЕ ЈЕДНО УВАЖАВА И ЗНАЊЕ И ПАМЕТ А НЕ ГАЛАМА И ХАЧАБУКА ПРАЗНИХ ГЛАВА. ПИТАЈТЕ ЖЕЉКИЦУ ОДКАД ЈЕ СРБСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ, ОПД ЗАДЊЕГ ПОПИСА А ХОЋЕ ДА НАС ПРЕДСТАВЉА. СВИ МОЈИ ДРАГИ СРБИ ГЛАСАЈМО ЗА НАШЕГ ПРОФЕСОРА ДОКТОРА МЛАДЕНА ИВАНИЋА.

ОДГОВОРИТЕ