I dejtonska i briselska BiH

Kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručuje da će BiH biti i dejtonska i briselska, ali da EU ne može biti izgovor za ukidanje ili smanjivanje ingerencija Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 03.10.2014 | 10:00
I dejtonska i briselska BiH

Ivanić u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske - Srni napominje da "samo BiH sastavljena od dva entiteta, sa mehanizmima zaštite konstitutivnih naroda i entiteta, može da napreduje".

On smatra da je budućnost BiH u EU, pa zato treba očekivati da Banjaluka, Sarajevo i Mostar iz dana u dan budu sve bliži Briselu.

"Nikakve konfrontacije dejtonske i briselske BiH u tom kontekstu nema, ali je važno da BiH vode odgovorni političari, što do sada nije bio slučaj" - smatra Ivanić.

On poručuje da je cilj - očuvanje nadležnosti Republike Srpske, koju će zajednički iskazivati srpski član Predsjedništva BiH i ostali predstavnici Srpske u zajedničkim organima.

"Moji osnovni prioriteti su očuvanje pozicija Republike Srpske, njeno ekonomsko jačanje, popravljanje imidža u svijetu, kao i povratak izgubljenog uticaja u diplomatiji" - navodi Ivanić.

On najavljuje da će uraditi sve da srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH djeluju kompaktno i da budu u toku u vezi sa svim bitnim pitanjima i ocjenjuje da to do sada nije bio slučaj.

Ivanić smatra da je dobro da stranke iz Republike Srpske budu i u vlasti i u opoziciji u Sarajevu, ali uz jasan stav da o najvažnijim stvarima postoji konsenzus, jer oko pitanja ključnih za opstanak i razvoj Srpske ne smije biti podjela.

Predsjednik PDP-a u intervju Srni naglašava da je dobro da Srpska svoj put ka EU i NATO veže za Beograd.

"Referendum o NATO u ovom trenutku izgleda besmisleno, jer je Srbija zaustavila svoj put ka NATO nakon što je u februaru 2008. godine proglašena takozvana nezavisnost Kosova" - pojašnjava Ivanić.

On navodi da BiH treba da razvija što je moguće bolje odnose sa susjednim zemljama, te da na taj način doprinosi daljem stabilizovanju i razvoju regiona.

"Mi smo na ovom prostoru upućeni jedni na druge, u interesu svih koji ovdje žive jeste da prošlost ne bude više glavna tema, nego da budemo okrenuti budućnosti, ekonomskoj saradnji i boljem životu u svim zemljama regije" - poručuje Ivanić.

On ukazuje da Srba danas skoro da i nema u Sarajevu i ističe da je to jedna od problematičnih tačaka koje se tiču Sarajeva kao administrativnog centra BiH.

Ipak, Ivanić ne vjeruje da bi se mogao postići drugačiji dogovor, s obzirom na političke realnosti BiH.

"Za Republiku Srpsku nije od presudnog značaja izmjena administrativne podjele BiH, nego, prije svega, pametno vođenje politike i izvlačenje maksimalne koristi za njene interese" - precizira on.

Ivanić ocjenjuje da ne postoji spremnost za ukidanje Oružanih snaga BiH među bitnim političkim faktorima u BiH, ali da ima smisla započeti ozbiljan i argumentovan razgovor o njihovom smanjenju.

"Oružane snage BiH dio su ranijeg kompromisa koji je skup, jer troši skoro 350 miliona KM svake godine", zaključuje Ivanić.

Izvor: SRNA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

bijeljinac

03.10.2014 08:09

Ti si svoje kredite potrosio..Penzija i neka se "oproba" neko drugi...

ODGOVORITE
Name

banjalucanin

03.10.2014 09:24

Pa ti bjeljinac pored doktora ekonomije iz 1980 sa BG univeziteta glasaj za prevodioca,ne profesora.Kozara kao i 1941 samo za dr.Mladena!

ODGOVORITE
Name

MLADI

03.10.2014 11:17

BRAVO BANJALUČANINE NEKA SE JEDNO UVAŽAVA I ZNANJE I PAMET A NE GALAMA I HAČABUKA PRAZNIH GLAVA. PITAJTE ŽELJKICU ODKAD JE SRBSKE NACIONALNOSTI, OPD ZADNJEG POPISA A HOĆE DA NAS PREDSTAVLJA. SVI MOJI DRAGI SRBI GLASAJMO ZA NAŠEG PROFESORA DOKTORA MLADENA IVANIĆA.

ODGOVORITE