Постигнут договор у Хонг Конгу ?

Студентски лидери продемократских протеста у Хонг Конгу и влада дистрикта постигли су договор о састанку на коме би данас требало да разговарају о студентским захтевима.

Свијет 03.10.2014 | 08:31
Постигнут договор у Хонг Конгу ?

"Хонгконгшка Федерација студената имаће, сутра, јавни састанак са главним секретаром за управу Кери Лам", саопштено је из те асоцијације.

Лидер дистрикта Хонг Конга Леунг Чун-јинг одбацио је захтев демонстраната да поднесе оставку, али је начинио уступак и пристао на разговаре са студентском групом, укљученом у продемократске протесте који су паралисали делове града.

"Нећу поднети оставку, јер треба да наставим да радим на организовању избора", рекао је Леунг новинарима, на конференцији одржаној неколико минута пре поноћи по локалном времену док је истицао рок који су му демонстранти поставили да поднесе оставку.

АФП наводи да су студенски лидери донели такву одлуку пошто је Леунгова оставка "само питање времена".

Демонстранти су затворили центар Хонг Конга и њихове акције су, у протеклих недељу дана, биле интензивиране, укључујући блокаду комплекса владиних зграда.

Неколико десетина демонстраната покушало је јуче ујутру да блокира улаз у канцеларију лидера Хонг Конга, али полиција је поставила барикаде на оближњој раскрсници и спречила их у тој намери.

На десетине хиљада демонстраната тражи од Пекинга слободне изборе у Хонг Конгу 2017. године, а подршка протестима у Хонг Конгу, широм света, расте из дана у дан.

Коментари / 0

Оставите коментар