Postignut dogovor u Hong Kongu ?

Studentski lideri prodemokratskih protesta u Hong Kongu i vlada distrikta postigli su dogovor o sastanku na kome bi danas trebalo da razgovaraju o studentskim zahtevima.

Svijet 03.10.2014 | 08:31
Postignut dogovor u Hong Kongu ?

"Hongkongška Federacija studenata imaće, sutra, javni sastanak sa glavnim sekretarom za upravu Keri Lam", saopšteno je iz te asocijacije.

Lider distrikta Hong Konga Leung Čun-jing odbacio je zahtev demonstranata da podnese ostavku, ali je načinio ustupak i pristao na razgovare sa studentskom grupom, uključenom u prodemokratske proteste koji su paralisali delove grada.

"Neću podneti ostavku, jer treba da nastavim da radim na organizovanju izbora", rekao je Leung novinarima, na konferenciji održanoj nekoliko minuta pre ponoći po lokalnom vremenu dok je isticao rok koji su mu demonstranti postavili da podnese ostavku.

AFP navodi da su studenski lideri doneli takvu odluku pošto je Leungova ostavka "samo pitanje vremena".

Demonstranti su zatvorili centar Hong Konga i njihove akcije su, u proteklih nedelju dana, bile intenzivirane, uključujući blokadu kompleksa vladinih zgrada.

Nekoliko desetina demonstranata pokušalo je juče ujutru da blokira ulaz u kancelariju lidera Hong Konga, ali policija je postavila barikade na obližnjoj raskrsnici i sprečila ih u toj nameri.

Na desetine hiljada demonstranata traži od Pekinga slobodne izbore u Hong Kongu 2017. godine, a podrška protestima u Hong Kongu, širom sveta, raste iz dana u dan.

Komentari / 0

Ostavite komentar