Смијенио савјетника због критике референдума

Хрватски предсједник Иво Јосиповић смијенио је свог главног аналитичара Дејана Јовића због његове тврдње да је референдум о независности Хрватске био нелибералан и антидемократски.

Регион 03.10.2014 | 08:16
Смијенио савјетника због критике референдума

Јовић је у часопису за политологију факултета Политичких наука "Политичка мисао" оцјенио да су референдуми о независности у бившој Југославији, осим црногорског из 2006, били врло нелиберални.

"Можда су били 'демократични', ако се под 'демократијом' подразумијева само утврђивање кога има више, а кога мање", написао је Јовић.

Он је навео да "није било довољно слободе да би свако без оправданог страха од драстичних посљедица могао рећи оно шта мисли".

"Није било довољно слободе. А нема је ни данас. Агресивност и насиље биле су главне карактеристике наших референдума о независности", објаснио је Јовић у коментару под насловом "Само у митовима сваки народ жели државу, а у стварности – не".

Јосиповић је одлуку да смијени Јовића образложио ставом да се "дубоко не слаже са том изјавом".
"Ријеч је о изјави која је штетна и погрешна и стога сам донио одлуку о разрјешењу господина Јовића", рекао је Јосиповић новинарима.

Опозициони ХДЗ подржао је Јосиповићев потез, уз опаску да је смијенио Јовића само зато што се ближе предсједничких избори па му овакви ставови умањују шансе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

04.10.2014 08:37

Господине Јовићу , Слажем се вашим тврдњама ,које важе и за БиХ , потписујем сваку ријеч , а Јосиповићев покушај да му зачепи уста говори о хрватској хунти која од деведесетих све ради да би уништила Србе у хрватској . Боже Правде

ОДГОВОРИТЕ