Сахрањен рудар Жељко Милетић

Рудара Жељко Милетић (36), који је страдао у јами Стрмостен Рудника "Рембас", сахрањен је у родном селу Ломница код Деспотовца.

Србија 01.10.2014 | 22:34
Сахрањен рудар Жељко Милетић

Милетића је из родне куће испратило више од хиљаду људи, родитељи, супруга са троје мале деце, мештани, колеге рудари и цела његова рударска смене.

Сахрани су присутвовали и министар енергетике и рударства Александар Антић, председник општине Деспотовац Дејан Ненадовић, генерални директор Јавног предузећа за подземну ескплоатацију угља (ЈП ПЕУ) Владан Милошевић, који је и председник Скупштине општине Деспотовац, председник Синдуката ЈП ПЕУ Горан Николић.

"Није уобичајно, а ни пристојно у оваквим приликама да се говори. Рударски посао је најтежи на свету, ово је данас тужан дан, за Жељкову породицу трагичан дан", рекао је Антић новинарима испред куће породице Милетић пре него што је кренула погребна поворака са посмртним остацима рудара.

"Нама остаје обавеза да водимо рачуна о породици, да помогнемо породици и ја данас обећавам да ћемо заиста учинити све што је у нашој могућности да након ове трагедије породица што мање пати", рекао је Антић. Он је најавио могућност да се у ТЕ "Морава" обезбеди посао за Жељкову супругу Веру, а деца - Љубиша, Андејала и Јана ће имати стипендије од ЈП ПЕУ, додајући да ће им се помоћи и на сваки други начин.

"На зазлост, како већ знате, протеклих годна ништа није рађено да би се унпредели производни процеси у рудницима, пре свега на безбедности запослених. Ми покушавамо кроз план реорагнизације, реструктурирања, да обазбедимо да рудници добију неки нови живот и да се кроз то обезбеде инвестициона средства и за процес производње, али пре свега безбедност рудара", рекао је Антић.

"Тужно је да рудари у нашим рудницима, рудари који, понављам раде најтежи посао на свету, раде у условима као пре 40 година и то морамо да променимо", закључио је Антић.

Генерални директор ЈП ПЕУ Милошевић је истакао да "рударство са собом носи и нешто овако, трагедије. Овде се радило о специфичној ситауацији, никада се више није обрушило материјала, као сада, то је за неке друге стручњаке да испитају, како", рекао је Милошевић, новинарима.

Он је такође рекао да ће се помоћи деци Милетића, да је поносан на рударску солидарност, подсећајући да сва деца погинулих рудара и пре и сада добијају стипендије за време школовања.

Милошевић је додао да ће радови у јами Стрмостену бити настављени, "тамо постоје велике резерве квалитетног угља".

Милошевић је изјавио Тањугу да "нема никакву информацију" како је страдао Милетић, а да ли је било пропуста код обрушавања велике количине материјала утврдиће рударски инспектор чији извештај се очекује, после чега ће Више тужилаштво у Јагодини донети одлуку о евентуалном покретању кривичног поступка.

Милетић је страдао 23. септембра око 8.30 сати када се на њега обрушила велика количина угља, камена и земље у тренутку када је бушио наслаге угља.

После шест дана даноноћне потраге спасилаца и његових колега рудара, беживотно тело Милетића пронађено је у понедељак, око један сат после поноћи.

Јуче је извучен из рушевина и јаме у којој је преходно обављен увиђа вишег јавног тужиоца из Јагодине.
Милетић је као рудар радио осам година, иза њега је остало троје малолетне деце од десет, девет и три године и супруга.

Потиче из рударске породице, отац је рударски пензионер, а брат, старији годину дана, ради у истој јами.

Коментари / 0

Оставите коментар