Sahranjen rudar Željko Miletić

Rudara Željko Miletić (36), koji je stradao u jami Strmosten Rudnika "Rembas", sahranjen je u rodnom selu Lomnica kod Despotovca.

Srbija 01.10.2014 | 22:34
Sahranjen rudar Željko Miletić

Miletića je iz rodne kuće ispratilo više od hiljadu ljudi, roditelji, supruga sa troje male dece, meštani, kolege rudari i cela njegova rudarska smene.

Sahrani su prisutvovali i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, predsednik opštine Despotovac Dejan Nenadović, generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eskploataciju uglja (JP PEU) Vladan Milošević, koji je i predsednik Skupštine opštine Despotovac, predsednik Sindukata JP PEU Goran Nikolić.

"Nije uobičajno, a ni pristojno u ovakvim prilikama da se govori. Rudarski posao je najteži na svetu, ovo je danas tužan dan, za Željkovu porodicu tragičan dan", rekao je Antić novinarima ispred kuće porodice Miletić pre nego što je krenula pogrebna povoraka sa posmrtnim ostacima rudara.

"Nama ostaje obaveza da vodimo računa o porodici, da pomognemo porodici i ja danas obećavam da ćemo zaista učiniti sve što je u našoj mogućnosti da nakon ove tragedije porodica što manje pati", rekao je Antić. On je najavio mogućnost da se u TE "Morava" obezbedi posao za Željkovu suprugu Veru, a deca - Ljubiša, Andejala i Jana će imati stipendije od JP PEU, dodajući da će im se pomoći i na svaki drugi način.

"Na zazlost, kako već znate, proteklih godna ništa nije rađeno da bi se unpredeli proizvodni procesi u rudnicima, pre svega na bezbednosti zaposlenih. Mi pokušavamo kroz plan reoragnizacije, restrukturiranja, da obazbedimo da rudnici dobiju neki novi život i da se kroz to obezbede investiciona sredstva i za proces proizvodnje, ali pre svega bezbednost rudara", rekao je Antić.

"Tužno je da rudari u našim rudnicima, rudari koji, ponavljam rade najteži posao na svetu, rade u uslovima kao pre 40 godina i to moramo da promenimo", zaključio je Antić.

Generalni direktor JP PEU Milošević je istakao da "rudarstvo sa sobom nosi i nešto ovako, tragedije. Ovde se radilo o specifičnoj sitauaciji, nikada se više nije obrušilo materijala, kao sada, to je za neke druge stručnjake da ispitaju, kako", rekao je Milošević, novinarima.

On je takođe rekao da će se pomoći deci Miletića, da je ponosan na rudarsku solidarnost, podsećajući da sva deca poginulih rudara i pre i sada dobijaju stipendije za vreme školovanja.

Milošević je dodao da će radovi u jami Strmostenu biti nastavljeni, "tamo postoje velike rezerve kvalitetnog uglja".

Milošević je izjavio Tanjugu da "nema nikakvu informaciju" kako je stradao Miletić, a da li je bilo propusta kod obrušavanja velike količine materijala utvrdiće rudarski inspektor čiji izveštaj se očekuje, posle čega će Više tužilaštvo u Jagodini doneti odluku o eventualnom pokretanju krivičnog postupka.

Miletić je stradao 23. septembra oko 8.30 sati kada se na njega obrušila velika količina uglja, kamena i zemlje u trenutku kada je bušio naslage uglja.

Posle šest dana danonoćne potrage spasilaca i njegovih kolega rudara, beživotno telo Miletića pronađeno je u ponedeljak, oko jedan sat posle ponoći.

Juče je izvučen iz ruševina i jame u kojoj je prehodno obavljen uviđa višeg javnog tužioca iz Jagodine.
Miletić je kao rudar radio osam godina, iza njega je ostalo troje maloletne dece od deset, devet i tri godine i supruga.

Potiče iz rudarske porodice, otac je rudarski penzioner, a brat, stariji godinu dana, radi u istoj jami.

Komentari / 0

Ostavite komentar