Због просјачења 169 прекршајних налога

Полиција Брчко дистрикта за девет мјесеци ове године поднијела је 169 захтјева за покретање прекршајног поступка због просјачења, рекао је данас портпарол полиције дистрикта Халид Емкић.

Босна и Херцеговина 01.10.2014 | 17:40
Због просјачења 169 прекршајних налога

Полиција упозорава грађане да не дају новац просјацима, јер на тај начин подстичу изршење оваквих прекршаја.

Емкић је напоменуо да Закон о јавном реду и миру предвиђа новчане казне од 100 до 500 КМ за просјачење на јавном мјесту, док је за лице које малољетнике и особе заостале у развоју наводи на просјачење, казна од 500 до 1.000 КМ, пошто се то сматра тежим обликом прекршаја.

Он је истакао да је примијетна и појава организованог просјачења, гдје појединци довозе са стране лица која просе на улицама Брчког, али раде и друге незаконите радње.

"Полиција предузима активности на спречавању таквих прекршаја и када утврдимо да је неко лице починило овакав прекршај одузима му се добит и подноси захтјев за покретање прекршајног поступка", додао је Емкић.

Према његовим ријечима, у прошлој години забиљежено је чак 566 просјачења, од чега је у осам случајева оно било посљедица навођења на радну експлоатацију.

"Наша полиција је за сада једина у БиХ успјела да прикупи довољно доказа и упути извјештај тужилаштву о почињеном кривичном дјелу да су два лица присиљавала цијелу једну породицу на просјачење, а судски поступак против њих је још у току", истакао је Емкић, додајући да је полицији превасходни циљ сузбијање трговине људима која има елементе просјачења.


Коментари / 0

Оставите коментар