Zbog prosjačenja 169 prekršajnih naloga

Policija Brčko distrikta za devet mjeseci ove godine podnijela je 169 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prosjačenja, rekao je danas portparol policije distrikta Halid Emkić.

Bosna i Hercegovina 01.10.2014 | 17:40
Zbog prosjačenja 169 prekršajnih naloga

Policija upozorava građane da ne daju novac prosjacima, jer na taj način podstiču izršenje ovakvih prekršaja.

Emkić je napomenuo da Zakon o javnom redu i miru predviđa novčane kazne od 100 do 500 KM za prosjačenje na javnom mjestu, dok je za lice koje maloljetnike i osobe zaostale u razvoju navodi na prosjačenje, kazna od 500 do 1.000 KM, pošto se to smatra težim oblikom prekršaja.

On je istakao da je primijetna i pojava organizovanog prosjačenja, gdje pojedinci dovoze sa strane lica koja prose na ulicama Brčkog, ali rade i druge nezakonite radnje.

"Policija preduzima aktivnosti na sprečavanju takvih prekršaja i kada utvrdimo da je neko lice počinilo ovakav prekršaj oduzima mu se dobit i podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka", dodao je Emkić.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini zabilježeno je čak 566 prosjačenja, od čega je u osam slučajeva ono bilo posljedica navođenja na radnu eksploataciju.

"Naša policija je za sada jedina u BiH uspjela da prikupi dovoljno dokaza i uputi izvještaj tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu da su dva lica prisiljavala cijelu jednu porodicu na prosjačenje, a sudski postupak protiv njih je još u toku", istakao je Emkić, dodajući da je policiji prevashodni cilj suzbijanje trgovine ljudima koja ima elemente prosjačenja.


Komentari / 0

Ostavite komentar