Пријем бруцоша уз протесте колега

На већини факултета Универзитета у Београду данас почиње нова академска година, међутим, поједине студентске асоцијације су најавиле протестне активности.

Србија 01.10.2014 | 08:42
Пријем бруцоша уз протесте колега

Пријеми нове генерације студената и прва предавања која ће бруцоши чути углавном од декана, у среду ће бити одржани на Машинском факултету, Фармацеутском, Факултету политичких наука, Биолошком, Хемијском, Физичком факултету, Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију, Филолошком факултету...

Академска година званично ће почети 1. октобра и на Технолошко-металуршком факултету, који је одлучио да десет најбољих бруцоша награди уџбеницима за прву годину студија.

На неким факултетима (Математички, Факултет организационих наука) школска година је почела јуче али има и високошколских установа, попут Архитектонског факултета, где су бруцоши у амфитеатрима од 22. септембра.

Студентски фронт, асоцијација чији су чланови половином маја упали у зграду Ректората УБ и ту остали читаву ноћ, а сутрадан на конференцији саопштили да траже бесплатно школовање, најавио је да ће сутра одржати "студентски збор" на Филолошком факултету.

На скупу ће, како су саопштили пре неколико дана, донети одлуке о "протестним активностима које ће почети од 2. октобра, а поводом измена Закона о образовању".

Студенти, измедју осталог, траже шест обавезних испитних рокова уместо пет, да задрже право финансирања из буџета годину дана по истеку редовног трајања студија, продужетак рока за завршетак студија...

Такодје, Студентски фронт и даље тражи усвајање закона који би подразумевао бесплатно високо образовање, односно финансирање на терет буџета.

Коментари / 0

Оставите коментар