Србија земља са највише избјеглица

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија држава са највише избјеглица и интерно расељених лица у Европи, те да јој је због тога потребна међународна помоћ.

Србија 30.09.2014 | 20:27
Србија земља са највише избјеглица

На 65. засједању Извршног комитета Високог комесаријата УН за избјеглице у Женеви, Дачић је рекао да је током конфликата у бившој Југославији Србија пружила уточиште за више од 500.000 избјеглица из Хрватске и БиХ, као и за 220.000 интерно расељених са Косова и Метохије, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Као земља са највећим бројем избеглих и интерно расељених у дуготрајном расељењу у Европи, Србија добро разуме потребе најугроженијих и као таква највише је заинтересована да се што ефикасније дође до трајних и одрживих решења, на основу Конвенције о статусу избеглица", поручио је Дачић.

Дачић је појаснио да је почетком априла Препоруком о престанку статуса избјеглим лицима из Хрватске у периоду од 1992. до 1995. године додатни терет рјешавања избјегличког проблема пребачен на Србију.

"Наглашавам да је Препорука донета без одговарајућих консултација и узимања у обзир става земље пријема, односно Србије. Штавише, то је учињено на арбитраран и једностран начин који до сада није карактерисао вишедеценијску сарадњу Србије са УНХЦР-ом", истакао је Дачић.

Он је напоменуо да се само 18 одсто избјеглих из Хрватске вратило у ту земљу, као и да је знатно мањи број заиста одрживих повратака, што ни у ком случају није аргумент у прилог ставу УНХЦР-а да страх ових особа од прогона више није "основан".

Дачић је навео да се ова лица и даље суочавају са проблемима у остваривању станарских права и пензија, обнављања кућа, повраћаја пољопривредног земљишта, употребе ћирилице, запошљавања у државним институцијама, као и да су у Хрватској чак погоршане могућности остваривања Уставом и законима гарантованих права српске мањине.

"Овако комплексна ситуација захтева несмањену пажњу, ефикасност и солидарност у проналажењу трајних решења за овај рањиви део популације, а УНХЦР и други међународни партнери могу и убудуће рачунати на сарадњу Србије", истакао је министар спољних послова Србије.

Дачић, који је и предсједник националног Управног одбора Регионалног стамбеног програма, рекао је да финансирање тог регионалног програма није у потпуности обезбијеђено и да тек предстоји заједничко прикупљање недостајућих средстава.

Он је истакао да је Србија до сада поднијела пет приједлога пројеката Банци за развој Савјета Европе, у вриједности од око 88 милиона евра, од којих су четири већ одобрена, а имплементација првог пројекта је у току.


Коментари / 0

Оставите коментар