Дачић: Србија активно доприноси мировним мисијама УН

Србија придаје велики значај улози Уједињених нација у промовисању и одржавању међународног мира и безбедности и активно доприноси мировним мисијама УН, истакао је у Њујорку први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Србија 27.09.2014 | 10:36
Дачић: Србија активно доприноси мировним мисијама УН

"Србија, као одговоран члан међународне заједнице активно доприноси мировним операцијама УН, чиме показује и своју посвећеност основним циљевима Организације на плану успостављања и очувања мира и безбедности у свету", рекао је Дачић.

У говору на Самиту о мировним мировним мисијама који је пратећи догађај 69. заседања ГС УН у Њујорку, шеф српске дипломатије је јуче истакао да су мировне операције један од најзначајнијих инструмената УН за очување међународног мира и безбедности и да су јединствено средство од изузетне помоћи земљама у транзицији из конфликта ка трајном и одрживом миру.

Да би се на ове изазове одговорило на ефикасан и свеобухватан начин, потребан је координиран и енергичан одговор свих чланица УН, рекао је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Поред неопходне политичке подршке, за успешну реализацију мисија од суштинског су значаја ефективно коришћење расположивих људских, финансијских и логистичких капацитета, навео је он.

Према његовим речима, циљ треба да буду - јасно утврђене приоритетне потребе мисије и земље домаћина, како би се избегла већа одступања између идентификованих циљева и практичних резултата на терену.

Дачић је указао да је у будућности неопходно обезбедити да постојећи финансијски и људски ресурси у оквиру система УН буду искоришћени на најоптималнији начин, као и да се мобилишу додатни капацитети да би се побољшало деловање мисија на терену.

"Одржавање мира је заједничка одговорност свих нас. То захтева континуиран ангажман и посвећеност свих актера који учествују у припреми и реализацији мировних операција у циљу оптимализације резултата у комплексним и осетљивим приликама на терену", рекао је Дачић.

Овакво деловање подразумева шире стратегије у оквиру којих би требало да се обједине напори, како на плану одржавања, тако и на плану изградње мира, навео је он.

"Тиме ће се допринети проналажењу адекватног одговора на међусобно повезана питања безбедности и развоја, што представља најбољу превенцију од обнављања конфликата", рекао је Дачић и додао да се Србија снажно залаже и за промоцију већег учешћа жена у мировним операцијама.

"Србија подржава институционалне реформе које је покренуо Генерални секретар УН које подразумевају стратешку ревизију и анализу мировних операција. Са своје стране, даћемо пун допринос да се реформа оконча у што краћем периоду са циљем повећања ефикасности мировних снага", поручио је Дачић.

Он је указао да се упркос томе што је буџет за мировне операције УН достигао историјски врхунац, мисије суочавају са константним смањењем буџета, што директно угрожава њихову оперативност и успешно деловање на терену, чиме се угрожава и извршење поверених им мандата.

"Наш циљ треба да буде одржање и јачање квалитета и одрживости мировних мисија. У реализацији тога морамо обезбедити већу сарадњу са регионалним организацијама и актерима, координацију и усклађивање приоритета и напора", навео је он.

Србија је, како је рекао, лидер у свом региону по учешћу у мировним операцијма, а налази се и у првих десет земаља на европском континенту које пружају подршку и учествују у мировним мисијама широм света.

"Међу десетинама хиљада припадника мировних снага УН, под заставом УН служи преко 200 припадника оружаних снага Србије, а разматрамо и да још значајније повећамо учешће", истакао је он.

"Србија планира да најскорије повећа ниво ангажовања у оквиру УНИФИЛ, упућивањем вода за заштиту снага (32 лица), али и да започне нова ангажовања, попут учешћа у мировној операцији УН у Централноафричкој Републици (МИНУСЦА), што је планирано за крај ове године, где планирамо да упутимо 68 лица, штабних официра и војних посматрача", најавио је Дачић.

Поред већ закључених аранжмана, Србија планира да у врло скорој будућности закључи и меморандум о разумевању за ангажовање пољске болнице у ЦАР.

Дачић је најавио да ће се у Београду крајем октобра одржати регионални скуп на високом нивоу о сарадњи земаља Западног Балкана у мировним операцијама УН.

"Имајући у виду да је Србија део региона који је прошао кроз веома изазован период, процесу изградње и очувања мира прилазимо са посебном одговорношћу. У том контексту, промовишемо регионалну сарадњу, помирење и разумевање као најбољу основу изградње дуготрајног мира", навео је он.

Србија остаје партнер свакој чланици УН која активним ангажманом и кроз сарадњу тежи да допринесе миру и просперитету у свету, поручио је шеф српске дипломатије.

Коментари / 0

Оставите коментар