Слонови ће изумријети у наредних 10 година?!

Стручњаци су дошли до овог закључка на основу података да је 1980. године у свету постојало око 1,2 милиона слонова, а 2012. је њихова популација бројала свега 420.000. Земље које предњаче у трговини слоновачом су Кина и Америка.

Свијет 27.09.2014 | 08:22
Слонови ће изумријети у наредних 10 година?!

Постоји велика опасност да слонови, због збуњујућих прописа, лова и убијања, у наредних десетак година потпуно нестану са наше планете, најновија су истраживања стручњака.

Када је реч о нелегалној трговини слоновом кости, познатијом као слоновача, убијању и кријумчарењу ове животиње Америка и Кина су земље које предњаче. Гомила неадекватног финансирања за заштиту и веома збуњујућих прописа су разлог зашто власти не могу да стану на пут кријумчарима и ловцима.

Алармантан је податак да је 1980. године у свету постојало око 1,2 милиона слонова, а 2012. је укупан број њихове популације био 420.000, због чега су Уједињене нације још 1989. године забраниле трговину слоноваче. Међутим, до краја 90-их година као да су сви заборавили на забрану, па је продаја 1999, 2002. и 2008. скочила, због чега је дошло до знатног повећања тржишне цене, а самим тим и до потражње.

Служба за заштиту дивљих животиња у Америци је истакла да је полиција у току 2012. године, само у Њујорку запленила слоновачу у вредности од 2 милиона долара.

У централној Африци број ових животиња је од 2002. до 2013. године опао за 65 одсто, док је у Танзанији од 2009. до 2013. године опао за 66 одсто, а сваке године се украде и убије око 35.000 слонова.

На самиту који је одржан поводом очувања ове врсте у августу, стручњаци из Африке су замолили званичнике из САД-а за помоћ у виду опреме за спречавање илегалног лова. Тако је Намибија тражила јуришне хеликоптере, Танзанија наочаре за ноћно осматрање, док је држава Того питала за инфрацрвени скенер за лакше откривање ловокрадилаца.

Кина представља врх на тржишту слоноваче, а САД заузима изненађујуће друго место. Обе земље су заштићене од међународних забрана за илегалну трговину што представља четвртину транснационалног криминала у свету.

На основу свих ових података и истраживања, стручњаци прогнозирају да ће у наредних 10 година слонови у потпуности изумрети.

ШТА ЈЕ ОНО ШТО ТРЕБА УЧИНИТИ КАКО БИ СЕ СПРЕЧИО ЊИХОВ НЕСТАНАК?

На срећу, САД и даље ради на сузбијању илегалног лова слонова. Петог августа је гувернер Њу Џерсија, Крис Кристи, потписао закон о забрани по ком се у тој савезној америчкој држави забрањује било каква трговина са овим животињама, а очекује се и да ће Њујорк ускоро увести исти закон.

Упркос свим напорима да се заустави илегалан лов на слонове, а самим тим и трговина слоновачом, стручњаци тврде да обала САД-а није добро покривена, а закони који су тамо на снази су застарели.

Постоји само један начин да се свему стане на пут: да се прекине оваква трговина у читавом свету и да се повећа заштита дивљих слонова.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

људско бице

27.09.2014 17:18

изгледа да се висе води брига за слона него за нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

28.09.2014 03:27

и онако низашто више неслуже некад су вукли И радили а сад баш па ниста

ОДГОВОРИТЕ