Slonovi će izumrijeti u narednih 10 godina?!

Stručnjaci su došli do ovog zaključka na osnovu podataka da je 1980. godine u svetu postojalo oko 1,2 miliona slonova, a 2012. je njihova populacija brojala svega 420.000. Zemlje koje prednjače u trgovini slonovačom su Kina i Amerika.

Svijet 27.09.2014 | 08:22
Slonovi će izumrijeti u narednih 10 godina?!

Postoji velika opasnost da slonovi, zbog zbunjujućih propisa, lova i ubijanja, u narednih desetak godina potpuno nestanu sa naše planete, najnovija su istraživanja stručnjaka.

Kada je reč o nelegalnoj trgovini slonovom kosti, poznatijom kao slonovača, ubijanju i krijumčarenju ove životinje Amerika i Kina su zemlje koje prednjače. Gomila neadekvatnog finansiranja za zaštitu i veoma zbunjujućih propisa su razlog zašto vlasti ne mogu da stanu na put krijumčarima i lovcima.

Alarmantan je podatak da je 1980. godine u svetu postojalo oko 1,2 miliona slonova, a 2012. je ukupan broj njihove populacije bio 420.000, zbog čega su Ujedinjene nacije još 1989. godine zabranile trgovinu slonovače. Međutim, do kraja 90-ih godina kao da su svi zaboravili na zabranu, pa je prodaja 1999, 2002. i 2008. skočila, zbog čega je došlo do znatnog povećanja tržišne cene, a samim tim i do potražnje.

Služba za zaštitu divljih životinja u Americi je istakla da je policija u toku 2012. godine, samo u Njujorku zaplenila slonovaču u vrednosti od 2 miliona dolara.

U centralnoj Africi broj ovih životinja je od 2002. do 2013. godine opao za 65 odsto, dok je u Tanzaniji od 2009. do 2013. godine opao za 66 odsto, a svake godine se ukrade i ubije oko 35.000 slonova.

Na samitu koji je održan povodom očuvanja ove vrste u avgustu, stručnjaci iz Afrike su zamolili zvaničnike iz SAD-a za pomoć u vidu opreme za sprečavanje ilegalnog lova. Tako je Namibija tražila jurišne helikoptere, Tanzanija naočare za noćno osmatranje, dok je država Togo pitala za infracrveni skener za lakše otkrivanje lovokradilaca.

Kina predstavlja vrh na tržištu slonovače, a SAD zauzima iznenađujuće drugo mesto. Obe zemlje su zaštićene od međunarodnih zabrana za ilegalnu trgovinu što predstavlja četvrtinu transnacionalnog kriminala u svetu.

Na osnovu svih ovih podataka i istraživanja, stručnjaci prognoziraju da će u narednih 10 godina slonovi u potpunosti izumreti.

ŠTA JE ONO ŠTO TREBA UČINITI KAKO BI SE SPREČIO NJIHOV NESTANAK?

Na sreću, SAD i dalje radi na suzbijanju ilegalnog lova slonova. Petog avgusta je guverner Nju Džersija, Kris Kristi, potpisao zakon o zabrani po kom se u toj saveznoj američkoj državi zabranjuje bilo kakva trgovina sa ovim životinjama, a očekuje se i da će Njujork uskoro uvesti isti zakon.

Uprkos svim naporima da se zaustavi ilegalan lov na slonove, a samim tim i trgovina slonovačom, stručnjaci tvrde da obala SAD-a nije dobro pokrivena, a zakoni koji su tamo na snazi su zastareli.

Postoji samo jedan način da se svemu stane na put: da se prekine ovakva trgovina u čitavom svetu i da se poveća zaštita divljih slonova.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ljudsko bice

27.09.2014 17:18

izgleda da se vise vodi briga za slona nego za nas

ODGOVORITE
Name

crni

28.09.2014 03:27

i onako nizašto više nesluže nekad su vukli I radili a sad baš pa nista

ODGOVORITE