Рим - град љубави

Рим, италијански град смештен на реци Тибар, између Апенинских планина и Тиренског мора, некада симбол моћне Римске империје, а данас велеград који својом лепотом и знаменитостима привлачи многобројне туристе.

Путовања 26.09.2014 | 10:35
Рим - град љубави

Легенда каже да је Рим основан 21. априла давне 753. године пре нове ере и да му је оснивач Ромул, који је тада убио свог брата Рема. Овај датум је узиман као основа римског и јулијанског календара. Ромул и Рем су, према тој легенди, синови Марса и свештенице Рхеа Силвие, кћери Нумитора, краља Албалонга. Браћа су склоњена да би били спасени од мржње Амулијуса, претендента на албалонгански трон, а одгојила их је вучица, која је и данас симбол града Рима.

У град љубави треба ићи што чешће, било у друштву колега, пријатеља или соло. За заљубљене Рим ноћу пружа незаборавно искуство. Све почиње прекрасним заласком сунца, наставља се романтичном шетњом уз Колосеум, Шпанским тргом или уз неку другу знаменитост. Осим тога, вечера на једном од бројних тргова с фонтаном или у живописним римским уличицама је такође посебан доживљај. Уосталом, Италија је земља романтике, а ноћ створена за љубав, само се треба препустити Вечном граду.

Већина клубова је у насељима Тестаццио и Остиенсе. Тамо можете наћи и ристо барове, места гдје се једе, пије и плаче. Посебност Рима је провод на отвореном, захваљујући угодној клими целе године. Туристи, али и домаћини, уживају пијуцкајући омиљена пића на отвореном, истовремено упознајући нове људе. Таква је забава нарочито присутна око трга Цампо деи Фиори, где све врви од туриста, а велике су шансе да ћете око себе углавном чути енглески, великим делом и због мноштва Американаца који студирају у Риму на америчким факултетима.

Веома су популарни ирски пабови, многи од њих су и одлично уређени, а издвајамо Тринитy Цоллеге, који се налази у самом центру уз Виу дел Цорсо.

Не каже се џаба да сви путеви воде у Рим, али у Риму сви путеви воде на Термини, главно градско чвориште. Ту ћете пронаћи много продавница, кебабџиница, сувенирница, али и хостела и хотела.

Најбољи начин да се види Рим је аутобусом. Може звучати чудно, али њихова мрежа је толико добро организована да је подземну железницу најбоље користити само током дневног шпица или ако идете до Ватикана, а смештени сте на другој страни града.

Рим се може похвалити дугом и разноликом историјом града од скоро 3.150 година.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Какав РИМ

26.09.2014 21:49

Цариград - Константинопољ је највећи симбол Римске Империје којем Рим није ни сијена.

ОДГОВОРИТЕ