Колико је заиста доручак битан за наше здравље

Као што сви знамо доручак је најважнији оброк, али нисмо упућени да садржи и највише калорија. Докторка Лиса Дејвис навела је неколико корисних савета који вам могу помоћи како бисте сачувале своје здравље, али и изгубиле који килограм уколико вам је то потребно.

Здравље 26.09.2014 | 10:25
Колико је заиста доручак битан за наше здравље

РАЗМИСЛИТЕ ПРЕ ПРВОГ ЗАЛОГАЈА - „Концетришите се, удахните дубоко и фокусирајте се на своје здравље“ каже Лиса. Свакако је бољи осећај када постигнете свој циљ него укус чоколадног мафина.

НЕМОЈТЕ ДА ВАС ЂУС ЗАВАРА - Вероватно мислите да је ђус савршен избор за почетак дана, али сви ти куповни сокови су препуни шећера. Много је боље попити чашу воде и појести једну поморандзу.

УПОТПУНИТЕ СВОЈУ ЗДРАВУ ИСХРАНУ - Дејвис каже да палачинке нису никако препоручљиве за доручак. Уместо тога, много је здравије појести житарице од целог зрна или тост и уз то попити јогурт.

БУДИТЕ СПРЕМНЕ КАД НАИЂЕ ГЛАД - Ако сте често у журби и прескачете доручак, одлучите се за здраву ужину. Кључ здраве исхране је планирање.

НЕМОЈТЕ ПАСТИ У ИСКУШЕЊЕ - Пециво јесте веома укусно, али покушајте да му одолите. Колачићи, слатке ролнице, шећерне житарице јесу примамљиве, али могу повећати ниво шећера у крви.

НЕ ИСКЉУЧУЈТЕ КАФУ ИЗ СВОГ ЗДРАВОГ РЕЖИМА - Не морате престати да пијете кафу ако сте почеле да се храните здраво, осим уколико сте осетљиве на кофеин. Кафа је природан начин да поправите своје расположење, као и да вам се побољшају мождане функције. Али, ни у чему не треба претеривати, па исто тако ни у конзумирању кофеина. Ако вам је потребно више од две шољице кафе дневно, онда би било пожељно да се наспавате.

ДРЖИ СЕ ЈЕДНЕ ПОРЦИЈЕ - Нисте сигурне како једна порција изгледа? Користите ове трикове како бисте остале на правом путу. Морате бити сигурне да се број калорија које унесете за доручак поклапа са укупним бројем калорија које унесете током дана.

ПИЈ ВОДУ - Уз доручак попијте велику часу воде. Она ће хидрирати ваше тело и пружити вам додатну енергију.

УЖИВАЈТЕ У ХРАНИ - Избегавајте слаткише, мафине, слатке сокове. Започните дан са јајима, свежим поврћем, и воћем.

ЗАПАМТИТЕ - Постоји једна стара изрека која казе: „Доручкуј као краљ, ручај као принц, а вечерај као просјак.“ Понављајте ово себи током дана и видећете којом брзином ће се килограми истопити.

НЕ ПРЕСКАЧИТЕ ДОРУЧАК - Иако сте и даље сите због синоћне касне вечере, обавезно поједите нешто и када се пробудите. Обилни оброци у касним сатима могу пореметити ваш пробавни систем и утицати на миран сан.

Коментари / 0

Оставите коментар