Koliko je zaista doručak bitan za naše zdravlje

Kao što svi znamo doručak je najvažniji obrok, ali nismo upućeni da sadrži i najviše kalorija. Doktorka Lisa Dejvis navela je nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći kako biste sačuvale svoje zdravlje, ali i izgubile koji kilogram ukoliko vam je to potrebno.

Zdravlje 26.09.2014 | 10:25
Koliko je zaista doručak bitan za naše zdravlje

RAZMISLITE PRE PRVOG ZALOGAJA - „Koncetrišite se, udahnite duboko i fokusirajte se na svoje zdravlje“ kaže Lisa. Svakako je bolji osećaj kada postignete svoj cilj nego ukus čokoladnog mafina.

NEMOJTE DA VAS ĐUS ZAVARA - Verovatno mislite da je đus savršen izbor za početak dana, ali svi ti kupovni sokovi su prepuni šećera. Mnogo je bolje popiti čašu vode i pojesti jednu pomorandzu.

UPOTPUNITE SVOJU ZDRAVU ISHRANU - Dejvis kaže da palačinke nisu nikako preporučljive za doručak. Umesto toga, mnogo je zdravije pojesti žitarice od celog zrna ili tost i uz to popiti jogurt.

BUDITE SPREMNE KAD NAIĐE GLAD - Ako ste često u žurbi i preskačete doručak, odlučite se za zdravu užinu. Ključ zdrave ishrane je planiranje.

NEMOJTE PASTI U ISKUŠENJE - Pecivo jeste veoma ukusno, ali pokušajte da mu odolite. Kolačići, slatke rolnice, šećerne žitarice jesu primamljive, ali mogu povećati nivo šećera u krvi.

NE ISKLJUČUJTE KAFU IZ SVOG ZDRAVOG REŽIMA - Ne morate prestati da pijete kafu ako ste počele da se hranite zdravo, osim ukoliko ste osetljive na kofein. Kafa je prirodan način da popravite svoje raspoloženje, kao i da vam se poboljšaju moždane funkcije. Ali, ni u čemu ne treba preterivati, pa isto tako ni u konzumiranju kofeina. Ako vam je potrebno više od dve šoljice kafe dnevno, onda bi bilo poželjno da se naspavate.

DRŽI SE JEDNE PORCIJE - Niste sigurne kako jedna porcija izgleda? Koristite ove trikove kako biste ostale na pravom putu. Morate biti sigurne da se broj kalorija koje unesete za doručak poklapa sa ukupnim brojem kalorija koje unesete tokom dana.

PIJ VODU - Uz doručak popijte veliku času vode. Ona će hidrirati vaše telo i pružiti vam dodatnu energiju.

UŽIVAJTE U HRANI - Izbegavajte slatkiše, mafine, slatke sokove. Započnite dan sa jajima, svežim povrćem, i voćem.

ZAPAMTITE - Postoji jedna stara izreka koja kaze: „Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak.“ Ponavljajte ovo sebi tokom dana i videćete kojom brzinom će se kilogrami istopiti.

NE PRESKAČITE DORUČAK - Iako ste i dalje site zbog sinoćne kasne večere, obavezno pojedite nešto i kada se probudite. Obilni obroci u kasnim satima mogu poremetiti vaš probavni sistem i uticati na miran san.

Komentari / 0

Ostavite komentar