Звездино писмо Србији: Да срушимо Толета!

Црвено-бели решили да се обрате другим клубовима и позову их да им се придруже у борби против Томислава Караџића.

Фудбал 25.09.2014 | 18:00
Звездино писмо Србији: Да срушимо Толета!

ФК Црвена звезда поново је активна у иницијативи да Томислав Караџић поднесе оставку на место председника Фудбалског савеза Србије.

Тим поводом, са "Маракане" су се обратили осталим клубовима и позвали да их подрже у траженим променама, које се односе на оставку Караџића и изборе на свим нивоима у ФСС.

МОНДО је дошао до писма које је Звезда упутила клубовима, а преносимо га у целини:

"Поштовани спортски пријатељи,

ФК Црвена звезда је у августу и септембру прошле године покренула велику акцију за промене у врху Фудбалског савеза Србије. Тражили смо смену председника савеза Томислава Караџића из простог разлога што се показао као неуспешан председник и главни кривац за целокупно стање у српском фудбалу. Наш јасно образложен захтев је био поткрепљен аргументима и чињеницама: неуспеси у квалификацијама за ЕП 2012. у Пољској и Украјини, као и за СП 2014. у Бразилу, његово бахато и осионо понашање приликом избора и смењивања свих селектора, самовоља приликом постављања и распуштања органа унутар савеза, недостатак слуха за иницијативу код доношења Закона о спорту итд. Наша акција је прихваћена код многих фудбалских структура - сакупљани су потписи за смену председника савеза, клубови су каснили са почетком својих утакмица, навијачи протестовали, медији се укључили у акцију итд. Тада је Караџић под великим притиском јавности у свом писаном саопштењу рекао да у децембру 2013. подноси оставку јер не жели да се фудбалска Србија цепа и дели због њега.

Чекајући његову најављену оставку, акције су утихнуле а дошло је и до одређених састанака на којима се покушало доћи до компромиса. Формирана је радна група састављена од председника и генералног секретара ФСС, председника и генералног секретара Заједнице суперлигаша, представника ФК Црвена звезда, ФК Партизан и ФК Војводина, која је требала да нађе оптимална решења за добробит фудбала у Србији. Да би се постигао што шири консензус, договорено је да се формираној радној групи прикључе и председници регионалних савеза, председници судијске и тренерске организације, и председник удружења клубова Прве лиге. Представници ФК Црвена звезда су учествовали у тим разговорима. Тада је пред седницу скупштине ФСС у марту ове године договорено да се Караџићу пружи још једна шанса, под условом да у року од 60 дана, заједно са члановима радне групе изврши реконструкцију Извршног одбора ФСС, кадровски освежи остале органе савеза, припреми измене статута и спроведе корените реформе унутар савеза.

Представник ФК Црвена звезда на поменутој скупштини је био наш потпредседник господин Славиша Кокеза, који је том приликом јасно изнео став нашег клуба: "Уколико у року од 60 дана председник Томислав Караџић не спроведе тражене реформе, ФК Црвена звезда ће у складу са статутом ФСС покренути ванредне изборе на свим нивоима". Тада је Томислав Караџић, ничим изазван, тражио да делегати гласају о његовом поверењу иако тада то нико није тражио јер су неколико дана пре тога усаглашени ставови и дат му је рок од два месеца да спроведе тражене реформе, а тек након тог рока требало је у зависности од његових поступака расправљати о његовом поверењу. Делегати су били збуњени јер нису очекивали гласање, а Караџић тим гласањем манипулише и данас.

С обзиром да је од тада прошло већ 6 месеци, а Томислав Караџић није ниједном окупио формирану радну групу, нити је показао жељу да спроводи било какве реконструкције и реформе, ФК Црвена звезда жели овом приликом да подсети све своје спортске пријатеље на договоре који су направљени током прошле јесени и овог пролећа.

Није ФК Црвена звезда реаговао на овај начин због три недосуђена пенала у Крушевцу, то је била само иницијална каписла, већ због свега онога због чега смо и почели протесте прошле године. Поверовали смо да Караџић може да промени себе и свој начин руковођења савезом али смо се преварили. Доста је било понижавајућег односа у који нас ФСС доводи својим поступцима (руковођењем савеза, суђењем, анализом суђења, кажњавањима, непоштовању, саопштењима итд). Не ради се овде само о Црвеној звезди, овде је реч о српском фудбалу.

Због тога смо, као највећи и најтрофејнији клуб на овим просторима, као клуб који жели да преузме пуну одговорност за дешавања у српском фудбалу, затражили од председника ФСС Томислава Караџића да поднесе оставку у року од 30 дана и на тај начин иницира изборе на свим нивоима. Од фудбалских избора које смо имали 2012. године до данас, много тога се променило у Србији, како на фудбалској, тако и на друштвеној сцени. Да би фудбал у Србији кренуо напред, потребни су нам избори, потребни су нам нови људи и нова енергија. Црвена звезда ће имати кандидата за председника, а Томислав Караџић ће такође имати шансу да се кандидује и у демократској процедури у складу са статутом ФСС, докаже колико га фудбалска Србија стварно подржава.

Председник Скупштине ФК Црвена звезда

Светозар Мијаиловић".

Коментари / 0

Оставите коментар