Zvezdino pismo Srbiji: Da srušimo Toleta!

Crveno-beli rešili da se obrate drugim klubovima i pozovu ih da im se pridruže u borbi protiv Tomislava Karadžića.

Fudbal 25.09.2014 | 18:00
Zvezdino pismo Srbiji: Da srušimo Toleta!

FK Crvena zvezda ponovo je aktivna u inicijativi da Tomislav Karadžić podnese ostavku na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Tim povodom, sa "Marakane" su se obratili ostalim klubovima i pozvali da ih podrže u traženim promenama, koje se odnose na ostavku Karadžića i izbore na svim nivoima u FSS.

MONDO je došao do pisma koje je Zvezda uputila klubovima, a prenosimo ga u celini:

"Poštovani sportski prijatelji,

FK Crvena zvezda je u avgustu i septembru prošle godine pokrenula veliku akciju za promene u vrhu Fudbalskog saveza Srbije. Tražili smo smenu predsednika saveza Tomislava Karadžića iz prostog razloga što se pokazao kao neuspešan predsednik i glavni krivac za celokupno stanje u srpskom fudbalu. Naš jasno obrazložen zahtev je bio potkrepljen argumentima i činjenicama: neuspesi u kvalifikacijama za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini, kao i za SP 2014. u Brazilu, njegovo bahato i osiono ponašanje prilikom izbora i smenjivanja svih selektora, samovolja prilikom postavljanja i raspuštanja organa unutar saveza, nedostatak sluha za inicijativu kod donošenja Zakona o sportu itd. Naša akcija je prihvaćena kod mnogih fudbalskih struktura - sakupljani su potpisi za smenu predsednika saveza, klubovi su kasnili sa početkom svojih utakmica, navijači protestovali, mediji se uključili u akciju itd. Tada je Karadžić pod velikim pritiskom javnosti u svom pisanom saopštenju rekao da u decembru 2013. podnosi ostavku jer ne želi da se fudbalska Srbija cepa i deli zbog njega.

Čekajući njegovu najavljenu ostavku, akcije su utihnule a došlo je i do određenih sastanaka na kojima se pokušalo doći do kompromisa. Formirana je radna grupa sastavljena od predsednika i generalnog sekretara FSS, predsednika i generalnog sekretara Zajednice superligaša, predstavnika FK Crvena zvezda, FK Partizan i FK Vojvodina, koja je trebala da nađe optimalna rešenja za dobrobit fudbala u Srbiji. Da bi se postigao što širi konsenzus, dogovoreno je da se formiranoj radnoj grupi priključe i predsednici regionalnih saveza, predsednici sudijske i trenerske organizacije, i predsednik udruženja klubova Prve lige. Predstavnici FK Crvena zvezda su učestvovali u tim razgovorima. Tada je pred sednicu skupštine FSS u martu ove godine dogovoreno da se Karadžiću pruži još jedna šansa, pod uslovom da u roku od 60 dana, zajedno sa članovima radne grupe izvrši rekonstrukciju Izvršnog odbora FSS, kadrovski osveži ostale organe saveza, pripremi izmene statuta i sprovede korenite reforme unutar saveza.

Predstavnik FK Crvena zvezda na pomenutoj skupštini je bio naš potpredsednik gospodin Slaviša Kokeza, koji je tom prilikom jasno izneo stav našeg kluba: "Ukoliko u roku od 60 dana predsednik Tomislav Karadžić ne sprovede tražene reforme, FK Crvena zvezda će u skladu sa statutom FSS pokrenuti vanredne izbore na svim nivoima". Tada je Tomislav Karadžić, ničim izazvan, tražio da delegati glasaju o njegovom poverenju iako tada to niko nije tražio jer su nekoliko dana pre toga usaglašeni stavovi i dat mu je rok od dva meseca da sprovede tražene reforme, a tek nakon tog roka trebalo je u zavisnosti od njegovih postupaka raspravljati o njegovom poverenju. Delegati su bili zbunjeni jer nisu očekivali glasanje, a Karadžić tim glasanjem manipuliše i danas.

S obzirom da je od tada prošlo već 6 meseci, a Tomislav Karadžić nije nijednom okupio formiranu radnu grupu, niti je pokazao želju da sprovodi bilo kakve rekonstrukcije i reforme, FK Crvena zvezda želi ovom prilikom da podseti sve svoje sportske prijatelje na dogovore koji su napravljeni tokom prošle jeseni i ovog proleća.

Nije FK Crvena zvezda reagovao na ovaj način zbog tri nedosuđena penala u Kruševcu, to je bila samo inicijalna kapisla, već zbog svega onoga zbog čega smo i počeli proteste prošle godine. Poverovali smo da Karadžić može da promeni sebe i svoj način rukovođenja savezom ali smo se prevarili. Dosta je bilo ponižavajućeg odnosa u koji nas FSS dovodi svojim postupcima (rukovođenjem saveza, suđenjem, analizom suđenja, kažnjavanjima, nepoštovanju, saopštenjima itd). Ne radi se ovde samo o Crvenoj zvezdi, ovde je reč o srpskom fudbalu.

Zbog toga smo, kao najveći i najtrofejniji klub na ovim prostorima, kao klub koji želi da preuzme punu odgovornost za dešavanja u srpskom fudbalu, zatražili od predsednika FSS Tomislava Karadžića da podnese ostavku u roku od 30 dana i na taj način inicira izbore na svim nivoima. Od fudbalskih izbora koje smo imali 2012. godine do danas, mnogo toga se promenilo u Srbiji, kako na fudbalskoj, tako i na društvenoj sceni. Da bi fudbal u Srbiji krenuo napred, potrebni su nam izbori, potrebni su nam novi ljudi i nova energija. Crvena zvezda će imati kandidata za predsednika, a Tomislav Karadžić će takođe imati šansu da se kandiduje i u demokratskoj proceduri u skladu sa statutom FSS, dokaže koliko ga fudbalska Srbija stvarno podržava.

Predsednik Skupštine FK Crvena zvezda

Svetozar Mijailović".

Komentari / 0

Ostavite komentar