СП: Српкиње крећу поносне на Мундобаскет

Селектор српских кошаркашица Марина Маљковић поручила је данас да ће екипа дати све од себе на Светском првенству у Турској, које почиње у суботу.

Кошарка 25.09.2014 | 21:15
СП: Српкиње крећу поносне на Мундобаскет

Маљковићева је као коначни циљ свог тима зацртала пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године.

“Не волимо поређење са 2002. годином када смо у Нанкингу играли као Југославија и инсистирамо на томе да Србија први пут иде на Светско првенство. Осећамо да пишемо историју, свесни смо да је ово посебан тренутак и да ћемо све од себе да што боље прођемо у Турској”, рекла је Маљковићева.

Маљковићева је као главни циљ ове генерације истакла Европско првенство 2015. године и пласман на Олимпијске игре у Рију де Жанеиру.

“Не волим кад се забораве квалификације, које смо брзо и успешно пребродиле. То је пројекат који је почео пре три године и наставља се на Европском првенству Мађарској и Румунији следеће године, где нам је основни циљ да се пласирамо на Олимпијске игре у Рију”, објаснила је Маљковићева.

Србија се налази у изузетно тешкој групи Д, заједно са светским и олимпијским прваком репрезентацијом Сједињених Држава, Кином и Анголом.

“Добро смо се спремили, знамо све противнике, због тога смо ишли на јаке турнире како бисмо упознали и осетили ривале са којима ћемо играти на првенству света. Надам се да смо сазрели и да нећемо поновити грешке са Европског првенства у Француској, иако ће бити много тешко. Најбоље нам је то показао Мозамбик, као представник афричке кошарке. Сви у хали били су у шоку због њихове чвртсине у одбрани и физичких предиспозиција. Оне су мање талентоване и технички обучене, али једноставно бију”, рекла је Маљковићева.

Први меч на Мундобаскету кошаркачице ће одиграти у суботу са Анголомо, која им је уз Кину главни конкурент за пласман у наредну фазу такмичења.

“Само да прва утакмице не буде као прошле године на Европском првенству када се створила лажна слика о Великој Британији, која нема везе са истином и онда су девојке отишле са великим притиском и показале се у лошем светлу. Када су нас сви отписали одиграли смо добро одлучујућу утакмицу против Летоније и касније дошли до борбе за медаљу”, нагласила је селекторка.

Она је оценила да је само учешће на шампионату велику успех и додала да се нада да ће екипа наставити да достојно представља земљу на великим такмичењима.

“Увек инсистирам на тиму, на 12 сестара, борбености, што нам је донело резултат на Европском првенству у Француској и краси нас последње три године. Идемо корак по корак, утакмицу по утакмицу, важно је да девојке уђу храбро, боре се на сваком мечу и поносно представљају своју земљу”, поручила је Маљковић.

Маљковићева је додала да њене изабранице немају шта да изгубе у другом колу против репрезентације САД, које је назвала ‘кошаркашким ванземаљцима’ у женској конкуренцији.

“Тај меч биће добра реклама за нас, са једне стране мала Србија, а са друге Америка. Ко зна када ћемо поново имати прилику да играмо против њих. Када буде била та утакмица људи у земљи требало би да се питају шта гледају у том тренутку на телевизији. Желимо да уживамо у том мечу, одиграмо без комплекса и поносно, против најбољих на свету. Многи питају колико је та разлика, ако не иста, можда чак и већа у односу на мушку кошарку”, закључила је Маљковићева.

Коментари / 0

Оставите коментар