SP: Srpkinje kreću ponosne na Mundobasket

Selektor srpskih košarkašica Marina Maljković poručila je danas da će ekipa dati sve od sebe na Svetskom prvenstvu u Turskoj, koje počinje u subotu.

Košarka 25.09.2014 | 21:15
SP: Srpkinje kreću ponosne na Mundobasket

Maljkovićeva je kao konačni cilj svog tima zacrtala plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

“Ne volimo poređenje sa 2002. godinom kada smo u Nankingu igrali kao Jugoslavija i insistiramo na tome da Srbija prvi put ide na Svetsko prvenstvo. Osećamo da pišemo istoriju, svesni smo da je ovo poseban trenutak i da ćemo sve od sebe da što bolje prođemo u Turskoj”, rekla je Maljkovićeva.

Maljkovićeva je kao glavni cilj ove generacije istakla Evropsko prvenstvo 2015. godine i plasman na Olimpijske igre u Riju de Žaneiru.

“Ne volim kad se zaborave kvalifikacije, koje smo brzo i uspešno prebrodile. To je projekat koji je počeo pre tri godine i nastavlja se na Evropskom prvenstvu Mađarskoj i Rumuniji sledeće godine, gde nam je osnovni cilj da se plasiramo na Olimpijske igre u Riju”, objasnila je Maljkovićeva.

Srbija se nalazi u izuzetno teškoj grupi D, zajedno sa svetskim i olimpijskim prvakom reprezentacijom Sjedinjenih Država, Kinom i Angolom.

“Dobro smo se spremili, znamo sve protivnike, zbog toga smo išli na jake turnire kako bismo upoznali i osetili rivale sa kojima ćemo igrati na prvenstvu sveta. Nadam se da smo sazreli i da nećemo ponoviti greške sa Evropskog prvenstva u Francuskoj, iako će biti mnogo teško. Najbolje nam je to pokazao Mozambik, kao predstavnik afričke košarke. Svi u hali bili su u šoku zbog njihove čvrtsine u odbrani i fizičkih predispozicija. One su manje talentovane i tehnički obučene, ali jednostavno biju”, rekla je Maljkovićeva.

Prvi meč na Mundobasketu košarkačice će odigrati u subotu sa Angolomo, koja im je uz Kinu glavni konkurent za plasman u narednu fazu takmičenja.

“Samo da prva utakmice ne bude kao prošle godine na Evropskom prvenstvu kada se stvorila lažna slika o Velikoj Britaniji, koja nema veze sa istinom i onda su devojke otišle sa velikim pritiskom i pokazale se u lošem svetlu. Kada su nas svi otpisali odigrali smo dobro odlučujuću utakmicu protiv Letonije i kasnije došli do borbe za medalju”, naglasila je selektorka.

Ona je ocenila da je samo učešće na šampionatu veliku uspeh i dodala da se nada da će ekipa nastaviti da dostojno predstavlja zemlju na velikim takmičenjima.

“Uvek insistiram na timu, na 12 sestara, borbenosti, što nam je donelo rezultat na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i krasi nas poslednje tri godine. Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu, važno je da devojke uđu hrabro, bore se na svakom meču i ponosno predstavljaju svoju zemlju”, poručila je Maljković.

Maljkovićeva je dodala da njene izabranice nemaju šta da izgube u drugom kolu protiv reprezentacije SAD, koje je nazvala ‘košarkaškim vanzemaljcima’ u ženskoj konkurenciji.

“Taj meč biće dobra reklama za nas, sa jedne strane mala Srbija, a sa druge Amerika. Ko zna kada ćemo ponovo imati priliku da igramo protiv njih. Kada bude bila ta utakmica ljudi u zemlji trebalo bi da se pitaju šta gledaju u tom trenutku na televiziji. Želimo da uživamo u tom meču, odigramo bez kompleksa i ponosno, protiv najboljih na svetu. Mnogi pitaju koliko je ta razlika, ako ne ista, možda čak i veća u odnosu na mušku košarku”, zaključila je Maljkovićeva.

Komentari / 0

Ostavite komentar