Прегласани посланици из Републике Српске

Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ прихватила је на ванредној сједници у Сарајеву да овај дом данас разматра Приједлог закона о царинској политици, иако су чланови Комисије из Републике Српске Борислав Бојић и Славко Јовичић били против.

Босна и Херцеговина 25.09.2014 | 13:34
Прегласани посланици из Републике Српске

Предсједавајући Комисије Борислав Бојић /СДС/ истакао је да је овај преобимни материјал из Савјета министара БиХ стигао тек данас, тако да га није могуће квалитетно разматрати. Он је рекао да и Дирекција за европске интеграције БиХ сматра да понуђени закон није у потпуности, него тек дјелимично усклађен са прописима ЕУ. Јовичић /СНСД/ је навео да је ријеч о закону у првом читању, да нема могућности за амандманско дјеловање, те да ће коначну одлуку о закону ионако донијети нови сазив парламента БиХ.

"Шта је Савјет министара БиХ чекао до сада? Ето, сјетили су се овога пет до 12, а ја би требало да за пола сата прочитам 196 страница. Зато сам против, јер ко зна када ће овај закон бити усвојен и нема амандманске фазе, а ни назнака да ће до избора бити одржана сједница Дома народа", објаснио је Јовичић.

Осталих пет чланова Комисије гласало је за разматрање овог материјала на данашњој сједници Представничког дома. Помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Хајрудин Подбићанин рекао је да овај закон има уставни основ и да би требало да буде разматран јер је дио ширег пројекта у чијој изради је учествовала и ЕУ. Ријеч је и о обавези БиХ из Споразума о стабилизацији и придруживању, каже Подбићанин, а за његово доношење заинтересован је и ММФ.

Према његовим ријечима, суштинске промјене у овом закону су поједностављивање царинских процедура за пословне субјекте у БиХ ради уштеда времена и смањења трошкова пословања, као и изједначавање права и повластица домаћих са страним инвеститорима, док је све остало ствар правно-техничког усаглашавања садржаја закона са прописима ЕУ.

Он је додао да би упућивање овог закона у парламентарну процедуру био "добар сигнал према ЕУ".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

занимљиво

25.09.2014 14:57

Овдје се не говори о прегласавању никога јер закона јос нема тек преднацрт. Оно сто инаце боде оци је изјава СНАД-овог посланика како цита законе и на основу тога доноси одлуке. Е сад дал му ко вјерује ил не не знам али зна се да дотицни ни на wц не смије ако то не одобри сеф из Бакинаца

ОДГОВОРИТЕ