Preglasani poslanici iz Republike Srpske

Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je na vanrednoj sjednici u Sarajevu da ovaj dom danas razmatra Prijedlog zakona o carinskoj politici, iako su članovi Komisije iz Republike Srpske Borislav Bojić i Slavko Jovičić bili protiv.

Bosna i Hercegovina 25.09.2014 | 13:34
Preglasani poslanici iz Republike Srpske

Predsjedavajući Komisije Borislav Bojić /SDS/ istakao je da je ovaj preobimni materijal iz Savjeta ministara BiH stigao tek danas, tako da ga nije moguće kvalitetno razmatrati. On je rekao da i Direkcija za evropske integracije BiH smatra da ponuđeni zakon nije u potpunosti, nego tek djelimično usklađen sa propisima EU. Jovičić /SNSD/ je naveo da je riječ o zakonu u prvom čitanju, da nema mogućnosti za amandmansko djelovanje, te da će konačnu odluku o zakonu ionako donijeti novi saziv parlamenta BiH.

"Šta je Savjet ministara BiH čekao do sada? Eto, sjetili su se ovoga pet do 12, a ja bi trebalo da za pola sata pročitam 196 stranica. Zato sam protiv, jer ko zna kada će ovaj zakon biti usvojen i nema amandmanske faze, a ni naznaka da će do izbora biti održana sjednica Doma naroda", objasnio je Jovičić.

Ostalih pet članova Komisije glasalo je za razmatranje ovog materijala na današnjoj sjednici Predstavničkog doma. Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hajrudin Podbićanin rekao je da ovaj zakon ima ustavni osnov i da bi trebalo da bude razmatran jer je dio šireg projekta u čijoj izradi je učestvovala i EU. Riječ je i o obavezi BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kaže Podbićanin, a za njegovo donošenje zainteresovan je i MMF.

Prema njegovim riječima, suštinske promjene u ovom zakonu su pojednostavljivanje carinskih procedura za poslovne subjekte u BiH radi ušteda vremena i smanjenja troškova poslovanja, kao i izjednačavanje prava i povlastica domaćih sa stranim investitorima, dok je sve ostalo stvar pravno-tehničkog usaglašavanja sadržaja zakona sa propisima EU.

On je dodao da bi upućivanje ovog zakona u parlamentarnu proceduru bio "dobar signal prema EU".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zanimljivo

25.09.2014 14:57

Ovdje se ne govori o preglasavanju nikoga jer zakona jos nema tek prednacrt. Ono sto inace bode oci je izjava SNAD-ovog poslanika kako cita zakone i na osnovu toga donosi odluke. E sad dal mu ko vjeruje il ne ne znam ali zna se da doticni ni na wc ne smije ako to ne odobri sef iz Bakinaca

ODGOVORITE