Сноуден добитник "Нобелове награде"

Бивши службеник америчке Агенције за националну безбједност /НСА/ Едвард Сноуден добио је данас шведску почасну награду "Исправан живот", коју често називају "Алтернативном Нобеловом наградом, за његов рад на слободи медија.

Свијет 24.09.2014 | 19:42
Сноуден добитник "Нобелове награде"

Сноуден је тражен у САД јер је медијима доставио податке о обимним програмима прислушкивања јавности и тренутно живи у Русији, гдје је добио трогодишњу дозволу боравка.

Фондација "Исправан живот" саопштила је да је Сноуден добио награду "за његову храброст и умијеће у откривању обима државног прислиушкивања којим се крше основни демократски процеси и уставна права".

Сноуден награду дијелу са главним и одговорним уредником британског дневника "Гардијан" Аленом Разбриџером", са којим је сарађивао у објављивању података НСА.

Награда "Исправан живот" установљена је 1980. године ради одавања почасти и подршке онима "који нуде практичне и примјерне одговоре на најтеже изазове данашњице".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Богољуб

26.09.2014 17:14

Кад цовек види ко је све добио Нобелову награду, по мени, Сноуден је заслузио најмање три. Да има на свету висе, овако храбрих људи, свет би сигурно изгледао другације, у најгорој варијанти са мање ратова.

ОДГОВОРИТЕ