Snouden dobitnik "Nobelove nagrade"

Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ Edvard Snouden dobio je danas švedsku počasnu nagradu "Ispravan život", koju često nazivaju "Alternativnom Nobelovom nagradom, za njegov rad na slobodi medija.

Svijet 24.09.2014 | 19:42
Snouden dobitnik "Nobelove nagrade"

Snouden je tražen u SAD jer je medijima dostavio podatke o obimnim programima prisluškivanja javnosti i trenutno živi u Rusiji, gdje je dobio trogodišnju dozvolu boravka.

Fondacija "Ispravan život" saopštila je da je Snouden dobio nagradu "za njegovu hrabrost i umijeće u otkrivanju obima državnog prisliuškivanja kojim se krše osnovni demokratski procesi i ustavna prava".

Snouden nagradu dijelu sa glavnim i odgovornim urednikom britanskog dnevnika "Gardijan" Alenom Razbridžerom", sa kojim je sarađivao u objavljivanju podataka NSA.

Nagrada "Ispravan život" ustanovljena je 1980. godine radi odavanja počasti i podrške onima "koji nude praktične i primjerne odgovore na najteže izazove današnjice".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bogoljub

26.09.2014 17:14

Kad covek vidi ko je sve dobio Nobelovu nagradu, po meni, Snouden je zasluzio najmanje tri. Da ima na svetu vise, ovako hrabrih ljudi, svet bi sigurno izgledao drugacije, u najgoroj varijanti sa manje ratova.

ODGOVORITE