Друга страна Дејтона

Библиотека Била Клинтона, некадашњег предсједника САД, објавила је хиљаде докумената, између осталог и оних Централне обавјештајне агенције Америке (ЦИА) са којих је скинута ознака тајности.

Босна и Херцеговина 24.09.2014 | 08:32
Друга страна Дејтона

Међу тим документима, поред осталог, су и они у којима се говори о рату у БиХ и преговорима прије потписивања Дејтонског споразума. Као што је познато, Дејтонски споразум је постигнут у Дејтону 21. новембра 1995. а потписан је званично у Паризу 14. децембра 1995. године.

У документима у којима Дон Керик пише тадашњем савјетнику за националну безбједност америчког предсједника Антонију Лакеу, између осталог, види се и како су се понашали тадашњи лидери Алија Изетбеговић, Фрањо Туђман, Слободан Милошевић, Момчило Крајишник, Харис Силајџић... и како су их агенти ЦИА називали.

Тако у документима Алију Изетбеговића ословљавају са Изy, Слободана Милошевића са Слобо, Момчила Крајишника са Мо...

Керрицк, између осталог, пише да је током преговора једне ноћи Туђман био домаћин вечера за Изија и Слобу, како су током вечере били прилично срдачни - за разлику од званичних преговора.

На почетку документа стоји како је "Туђман био домаћин вечере за своју двојицу амигоса (Изи и Слобо) у војном клубу". Осим тога, наводи се и то да Изијева немогућност да се усагласи са својом делегацијом пријетила неуспјеху преговора.

Међу документима је и онај кога је Ричард Холбрук послао америчком државном тајнику 14. новембра 1995. године, а у коме наводи да је бошњачка страна та која изгледа попут "пријатеља који тестирају стрпљење", да је "Милошевић често лагао у вези са чињеницама и мијењао своју позицију након што смо мислили да смо нешто већ закључили".

У истом документу за Туђмана се наводи да је "постао краљ Дејтона, наравно, након што је Слобо преселио у Цливленд".

У једном од тих докумената Холбрук наводи и то да је Туђман наводио једну страну против друге те да су се једног дана готово сви посвађали и нису хтјели разговарати једни с другима. Осим тога, наводи се и да су сви жељели мир, али нису знали како га постићи, односно нису се могли договорити.

Занимљив је детаљ и то да су једне ноћи вечерали поред војних авиона Б-52 и Стеалтх Ф-117, гледајући у пројектиле Томахаwк.

Крис Спироу се побринуо да добију јастоге из Маине... стоји у једној Кериковој забиљешци. Милошевић је очито био звијезда вечери, јер се спомиње да је сваког појединачно пропитивао и задиркивао.

"Мо (Крајишник) је одвео Изија и босанску страну у Лоуисвилле на фудбалску утакмицу у суботу", стоји у истом документу.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Новак

24.09.2014 06:50

Невјероватно! тако смо бирали њих, тако данас бирамо... А они одлуцују о нама у рату и миру. Умјесто да заиста заступају интересе народа, види циме су се бавили. "Хтјели мир, али нису знали како га постици, нису могли да се договоре..." Срамота! За њих је то била нека врста игре. Ниста бољи нису ни ови данас. Све би нас продали за зуту банку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

24.09.2014 07:44

Ово и јесте права страна Дејтона... Ми смо мислили да је то другачије... Жалосно је што народ и данас размисља "другачије"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

моке из тузле

24.09.2014 08:02

Е јесмо овце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

24.09.2014 08:10

За политицаре је народ стока, коју треба максимално изкориставати.Народ је њихова сигурна гаранција богацења,и слузи изкљуциво за њихове манипулације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

салко

24.09.2014 08:25

Пујјј мајке им га спалим, Ко це мени моје комсије да врати....и једне и друге а и треце Залосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

хххх

24.09.2014 09:24

Толико људи погинуло ни за шта. Толико кућа спаљено ни за шта. Толико људи расељено ни за шта. И толико данас мржње и подапиљања ни за шта.. Осим што народ увјек нај***

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

24.09.2014 10:14

Засто је народ и данас глуп???????Изволи народе сам себи пресудјујес!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

24.09.2014 12:34

Док смо се ми хватали завратове и убијали једни друге на најсвирепији нацин ови , су узивали у јастозима , дабогда им све троици била теска црна земља !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

24.09.2014 16:04

Стари народни обицај, послије добро обављеног посла, попије се и поједе, зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста глумите

26.09.2014 08:56

Опет це те ви једни другима за вратове срби су светили за несто сто су им Турци радили а не Босњаци. Немојте мислит Да се Босње неце освети за 11 геноцида поцињеним на њима од стране Срба,Хрвата,Црногораца. Или сте Толико Наивни.

ОДГОВОРИТЕ