Београд: ФБИ отвара регионални центар

КанцеларијаФБИ у неколико наредних недеља почеће са радом при америчкој амбасади у Београду, а за почетак Американци ће послати једног стручњака за високотехнолошки криминал.

 

Србија 24.09.2014 | 08:10
Београд: ФБИ отвара регионални центар

 

Ова канцеларија, како је планирано, треба да прерасте у регионални ФБИ центар који ће мотрити на
безбједност цијелог Балкана. Домаћи аналитичари уверени су да се ФБИ овдјенеће бавити само интернет криминалом, већ и лоцирањем исламистичких терориста, што би могло да створи безбједносне проблеме Србији ако је радиклани исламистипрепознају као опасност.

Послије великеканцеларије коју имају у Будимпешти, могућност да ФБИ врло брзо отвори канцеларију у Београду најавио је и вицепремијер Ивица Дачић. То се догодило послие посјете Сједињеним Америчким Државама почетком фебруара, а након разговора са новим директором америчког бироа, Џејмсом Комијем, пишу “Наше новине”.

"На састанку је било речи о веома важним питањима од виталног националног и државног значаја, а која
се тичу сарадње у области борбе против екстремизма и тероризма, нарочито против радикалног исламизма. Разговарали смо о могучности да ФБИ својеканцеларије отвори у Београду, имајући у виду да је усвојен нови буџет америчке агенције. ФБИ ће у наредних шест месеци размотрити тај предлог, а у Београд ће у најмању руку стићи њохов стручњак за високотехнолошки криминал и борбу против сајбертероризма", изјавио је тада Дачић.

Ипак, бивши функционер Службе државне безбједности Божидар Спасић сматра да ФБИ не долази у Србију због технолошког криминала, него ће се овде бавити и другим оперативним радом. Он страхује да би у неком тренутку Србија могла да има проблем због радикалних исламиста, посебно уколико нас буду препознали као земљу која им представља опасност.

- Србија је транзитна земља и до сада је пет до шест озбиљних терориста у Србији лоцирано или ухапшено, па су били испоручени Америци. Али они сада очекују да ће се ескалацијом сукоба у Сирији и Ираку тај број повећати, а могућа је појава нових муџахедина на нашим просторима због Косова и БиХ. Лоцирањем
канцеларије ФБИ на територији Србије, вероватно ћемо ући у наранџасту зону безбедносне опасност – објснио је Спасић.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милојко-Бања лука

24.09.2014 08:40

Да ли је то издаја или на жалост нујно зло? Јер како ћемо другачије бранити интересе ако се не увучемо у ... американцима као што су то пре радили муслимани,шиптари и хрвати. А ми испали све осим нормалних људи који су само бранили своје куће, ко ће знати шта је ту добро? Једно је сигурно РУСИМА се то неће свидети

ОДГОВОРИТЕ
Name

катастрофа

24.09.2014 09:11

Једноставно рецено,ми СРБИ да смо ок неби кроз вјекове само нас нападали,и само ми ратовали. Са Турцима,те први свјетски рат,Свабе,Бугари,ма сви,па други светски рат,само сто нас нису истрјебили,градјански рат 92,опет ми криви и по нама. Има ту несто. Сад се увлацимо Америма у гузицу,а јебали нам мајку само тако. Дрзимо се ми Амера па цо бити олос као сто су они

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

24.09.2014 16:49

Ово дефинитно показује да је и ова влада на жалост пиун запада.Поред свих уступака које нам Русија даје опет ће нам бити крива за све. Треба да им све укине.Зна шта је ФБИ. Он никоме није донио ништа добро чак ни својој земљи. Само ће им навући на врат терористе. Србија тихо подписује капитулацију својим џелатима.

ОДГОВОРИТЕ