Beograd: FBI otvara regionalni centar

KancelarijaFBI u nekoliko narednih nedelja počeće sa radom pri američkoj ambasadi u Beogradu, a za početak Amerikanci će poslati jednog stručnjaka za visokotehnološki kriminal.

 

Srbija 24.09.2014 | 08:10
Beograd: FBI otvara regionalni centar

 

Ova kancelarija, kako je planirano, treba da preraste u regionalni FBI centar koji će motriti na
bezbjednost cijelog Balkana. Domaći analitičari uvereni su da se FBI ovdjeneće baviti samo internet kriminalom, već i lociranjem islamističkih terorista, što bi moglo da stvori bezbjednosne probleme Srbiji ako je radiklani islamistiprepoznaju kao opasnost.

Poslije velikekancelarije koju imaju u Budimpešti, mogućnost da FBI vrlo brzo otvori kancelariju u Beogradu najavio je i vicepremijer Ivica Dačić. To se dogodilo poslie posjete Sjedinjenim Američkim Državama početkom februara, a nakon razgovora sa novim direktorom američkog biroa, Džejmsom Komijem, pišu “Naše novine”.

"Na sastanku je bilo reči o veoma važnim pitanjima od vitalnog nacionalnog i državnog značaja, a koja
se tiču saradnje u oblasti borbe protiv ekstremizma i terorizma, naročito protiv radikalnog islamizma. Razgovarali smo o mogučnosti da FBI svojekancelarije otvori u Beogradu, imajući u vidu da je usvojen novi budžet američke agencije. FBI će u narednih šest meseci razmotriti taj predlog, a u Beograd će u najmanju ruku stići njohov stručnjak za visokotehnološki kriminal i borbu protiv sajberterorizma", izjavio je tada Dačić.

Ipak, bivši funkcioner Službe državne bezbjednosti Božidar Spasić smatra da FBI ne dolazi u Srbiju zbog tehnološkog kriminala, nego će se ovde baviti i drugim operativnim radom. On strahuje da bi u nekom trenutku Srbija mogla da ima problem zbog radikalnih islamista, posebno ukoliko nas budu prepoznali kao zemlju koja im predstavlja opasnost.

- Srbija je tranzitna zemlja i do sada je pet do šest ozbiljnih terorista u Srbiji locirano ili uhapšeno, pa su bili isporučeni Americi. Ali oni sada očekuju da će se eskalacijom sukoba u Siriji i Iraku taj broj povećati, a moguća je pojava novih mudžahedina na našim prostorima zbog Kosova i BiH. Lociranjem
kancelarije FBI na teritoriji Srbije, verovatno ćemo ući u narandžastu zonu bezbednosne opasnost – objsnio je Spasić.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

24.09.2014 08:40

Da li je to izdaja ili na žalost nujno zlo? Jer kako ćemo drugačije braniti interese ako se ne uvučemo u ... amerikancima kao što su to pre radili muslimani,šiptari i hrvati. A mi ispali sve osim normalnih ljudi koji su samo branili svoje kuće, ko će znati šta je tu dobro? Jedno je sigurno RUSIMA se to neće svideti

ODGOVORITE
Name

katastrofa

24.09.2014 09:11

Jednostavno receno,mi SRBI da smo ok nebi kroz vjekove samo nas napadali,i samo mi ratovali. Sa Turcima,te prvi svjetski rat,Svabe,Bugari,ma svi,pa drugi svetski rat,samo sto nas nisu istrjebili,gradjanski rat 92,opet mi krivi i po nama. Ima tu nesto. Sad se uvlacimo Amerima u guzicu,a jebali nam majku samo tako. Drzimo se mi Amera pa co biti olos kao sto su oni

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

24.09.2014 16:49

Ovo definitno pokazuje da je i ova vlada na žalost piun zapada.Pored svih ustupaka koje nam Rusija daje opet će nam biti kriva za sve. Treba da im sve ukine.Zna šta je FBI. On nikome nije donio ništa dobro čak ni svojoj zemlji. Samo će im navući na vrat teroriste. Srbija tiho podpisuje kapitulaciju svojim dželatima.

ODGOVORITE