Хит: Како Аустралијанац види Србију!

Аустралијанац српског поријекла Стефан Поповић на популарном блогу "Тхе Даилy Мале" одлучио је промовисати Србију истичући десет разлога зашто би је обавезно требало посјетити.

Србија 23.09.2014 | 14:47
Хит: Како Аустралијанац види Србију!

Уз напомену да ће сви авантуристи жељни доброг провода у Европи, доласком у Србију, ако ништа друго, за почетак избјећи традиционални крах кућног буџета, Стефан Поповић је Србију описао суперлативима и притом скупио не само симпатије у домовини већ и десетине хиљада лајкова на друштвеним мрежама.

Људи

Дјевојке изгледају као Викторијини анђели, а ниских мушкараца скоро и да нема. Ако мислите да ћете наићи на хипстере, варате се! Та категорија у Србији не постоји. Људи с немарним фризурама у џемперима које као да им је плела баба у овој земљи су бескућници. На улици скоро да и нема гојазних, јер им генетика, ма колико да једу и пију, једноставно не дозвољава да се удебљају. То је српска реалност.

Храна

Укратко – од профињене гастрономске понуде до брзе хране, Србија је земља у којој маркице с ниским постотком масноће готово и да не постоје. Србија је за храну оно што је Кина за математику. Овдашњи хамбургери, такозване пљескавице, не могу се успоредити с оним МцДоналдсовим. То је вјеројатно и једина земља на свијету у којој су ГМО производи прогнани. Напосљетку, немате другог избора него вољети земљу у којој кад одете у пекару, јогурт уз пециво не добивате као умак, већ као право пиће!

Култура

Ако се питате гдје је нестала сва она гостољубивост код Француза, открићу вам тајну – отишла је у Србију! Овдје никад нећете остати гладни и никад од вас, као на Западу, неће тражити да на забаву понесете клопу. Напротив, чак ће вам након забаве спаковати све оно што нисте успјели појести. И док на Западу влада принцип "мање је више", у Србији влада правило "мање је увредљиво, а више још увијек није довољно".

Приступачност

Иако је дио Европе, у Србији је и даље на снази домаћа валута – динар, а цијене су за западне џепове више него повољне. Довољно је напоменути да добар апартман с пространом спаваћом собом близу центра кошта око 260 аустралијских долара, пиво је свега два, а гурманска пљескавица – долар више. У правилу, цијене су такве да је довољно јефтино да можете уживати, али не у оном смислу у којем бисте Србију назвали "земљом Трећег свијета". Београд је као мјесто у којем се можете забавити као у Паризу с буџетом који бисте понијели у Бангкок.

Ноћни живот

У Србији је све отворено 24 сата, а активно судјеловање у ноћном животу сматра се једном од најважнијих ставки! Пластично описани, ноћни изласци у Београду су попут Фацебоока који је оживио! Сви су доступни у свако доба ноћи и дана, а јавно конзумирање алкохола, пловидба по ријекама и излежавање на градским плажама, нешто је што се никако не пропушта! Укратко, Београд би био савршена дестинација за снимање наставка филма "Мамурлук".Фестивали “Беер фест” је нешто као њемачки Октоберфест, само с пуно јефтинијим пивом, далеко више живих свирки и мање Нијемаца! Еxит фестивал, проглашен је најбољим у Европи ове године, спој је рустикалног и мистичног амбијента Петроварадинске тврђаве и највећих имена свјетске музичке сцене.

То је нешто као када бисте познати аустралијски фестивал Биг Даy Оут смјестили у амбијент серије "Игра пријестоља". И ту је, наравно, Сабор трубача у Гучи! Знам да се звук трубе на Западу веже за досадне парадне дувачке оркестре или музику уз коју се љубећи се забављају бабе и дједови док им зуби стоје у чашама. Гуча је нешто сасвим друго! То је фестивал током којег мјесто од 2000 душа отвара своја врата за 500 хиљада људи. У правој ерупцији фриволности Роми ће вас демантовати, а ви ћете их заузврат частити док не сване зора.

Главни град – Београд

Да којим случајем Неw Yорк и Париз имају дијете које је наслиједило цоол став првог и отмјеност другог града, онда би то био – Београд. Наравно, мора се узети и у обзир да су га због љубоморног Лондона дали на усвајање, а да је папире о усвајању потписала Србија. То је град у којем се најзгоднији и најљепши људи возе градским превозом, те се немојте зачудити ако се за шипку у бусу до вас дохвати дјевојка која изгледа као да је словенска рођакиња Адриане Лиме. У дословном преводу, српска пријестолница је "бијели град", ако томе додамо да се момак који вас на царини пушта да прођете кроз врата града најверојатније зове Петар, неће вам бити чудно ако додам да је Београд "рај на земљи". Амен.

Спорт

У Србији је спорт начин живота! Само овдје можете наићи на тениске и кошаркашке терене смјештене међу зидине тврђаве старе 1500 година. Због тога није тешко америчке туристе увјерити да су Срби свладали Османлије у баскету "три на три". Одавде су потекли свјетски и европски прваци у кошарци, ватерполу, ногомету, тенису... Да не спомињем да су бројем кошаркашких медаља оставили све километрима иза. Ако се желите бавити спортом, пратити га или се само кладити, Србија је право мјесто за вас!

Историја

Ово је једина земља за коју дословно вриједи она да има "сиромашну економију и богату историју". Срби су водили више битака од Рамба и једина су земља чија се застава (поред америчке) вијорила над Бијелом кућом. Србија је одговорна за извоз ријечи "вампир" и свих оних малина у којима уживате. Дакле, ако сте фан саге "Сумрак" и волите јести торту од малина, онда нема бољег мјеста за вас од Србије. Узмите притом у обзир и да је изњедрила људе попут Николе Тесле, без којег не би било ни струје, ни групе АЦ/ДЦ, Еинстеинову супругу Милеву, али и Новака Ђоковића, Ану Ивановић и Немању Видића.

Природа

Вјерујете ли да постоји земља кроз коју протичу ријеке из којих можете пити? Србија има више природних љепота него што можете замислити. Више од 30 посто земље прекривено је густим шумама. Србија има пет националних паркова, 22 природна резервата, рафтинг туре, каскадне водопаде, брзе ријеке и упркос оном што сте чули у познатој пјесми америчке групе ТЛЦ, овдје заиста можете истовремено "ловити водопаде и држите се ријека и језера“.

Србија је земља у којој се већина грађана презива на “ић” и у којој природне љепоте надилази само гостољубивост и срдачност њених житеља.

 

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

За Београд

23.09.2014 16:31

Алал ти перо и оловка Србине Од тебе играло и пјевало

ОДГОВОРИТЕ
Name

кобац

27.09.2014 06:20

Само на карти.

ОДГОВОРИТЕ