На вјенчању украли икону стару два вијека!

Из Цркве светих апостола Петра и Павла, која ове године слави 250 година постојања, нестала реликвија непроцењиве вредности

Србија 23.09.2014 | 10:40
 На вјенчању украли икону стару два вијека!

ЗЛАТИБОР - Из Цркве светих апостола Петра и Павла, у златиборском селу Сирогојно, која ове године слави 250 година постојања, украдена је икона непроцењиве вредности, насликана 1812. године! Икона је нестала у суботу, за време венчања у цркви. Претпоставља се да је лопов искористио гужву и неопажено однео реликвију. У току је полицијска истрага, а проверавају се људи који су раније повезивани с крађама у светилиштима.

Нема видео-надзора

- У суботу је било венчање, па је у цркви било много људи. Лопов је искористио прилику и однео икону. Могуће је да и неко од сватова стоји иза крађе. Нажалост, црква нема видео-надзор, што је крадљивцу дало могућност да неопажено изнесе реликвију - каже за Курир мештанин Сирогојна.

Зорица Ивковић, историчар уметности и саветник музеја на отвореном „Старо село“, који је у непосредној близини опљачкане цркве, каже да икона није припадала иконостасу, већ да је била окачена на северном зиду.

- Украден је део фриза, димензија 30 пута 80 центиметара, са резбареном и сликаном представом три архијереја, Светог Харалампија, Светог Спиридона и Светог Николе, рад Алексија Лазовића, једног од највећих иконописаца у Србији. Црква у Сирогојну поседује два таква дела, од којих је једно у суботу скинуто са зида и украдено - објаснила је Ивковићева.

Културно добро

Према њеним речима, Црква светих апостола Петра и Павла у Сирогојну потиче из 1764. године.

- Црква у Сирогојну са вредностима које поседује, међу којима се налазе и иконе Симеона и Алексија Лазовића, заједно с музејом на отвореном „Старо село“, заштићена је законом као културно добро од изузетног значаја за Републику Србију. Стога је икона и све што се у њој налази од непроцењиве вредности - истиче наша саговорница.

 

 

Извор:Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ја

23.09.2014 08:57

Туга

ОДГОВОРИТЕ