Na vjenčanju ukrali ikonu staru dva vijeka!

Iz Crkve svetih apostola Petra i Pavla, koja ove godine slavi 250 godina postojanja, nestala relikvija neprocenjive vrednosti

Srbija 23.09.2014 | 10:40
 Na vjenčanju ukrali ikonu staru dva vijeka!

ZLATIBOR - Iz Crkve svetih apostola Petra i Pavla, u zlatiborskom selu Sirogojno, koja ove godine slavi 250 godina postojanja, ukradena je ikona neprocenjive vrednosti, naslikana 1812. godine! Ikona je nestala u subotu, za vreme venčanja u crkvi. Pretpostavlja se da je lopov iskoristio gužvu i neopaženo odneo relikviju. U toku je policijska istraga, a proveravaju se ljudi koji su ranije povezivani s krađama u svetilištima.

Nema video-nadzora

- U subotu je bilo venčanje, pa je u crkvi bilo mnogo ljudi. Lopov je iskoristio priliku i odneo ikonu. Moguće je da i neko od svatova stoji iza krađe. Nažalost, crkva nema video-nadzor, što je kradljivcu dalo mogućnost da neopaženo iznese relikviju - kaže za Kurir meštanin Sirogojna.

Zorica Ivković, istoričar umetnosti i savetnik muzeja na otvorenom „Staro selo“, koji je u neposrednoj blizini opljačkane crkve, kaže da ikona nije pripadala ikonostasu, već da je bila okačena na severnom zidu.

- Ukraden je deo friza, dimenzija 30 puta 80 centimetara, sa rezbarenom i slikanom predstavom tri arhijereja, Svetog Haralampija, Svetog Spiridona i Svetog Nikole, rad Aleksija Lazovića, jednog od najvećih ikonopisaca u Srbiji. Crkva u Sirogojnu poseduje dva takva dela, od kojih je jedno u subotu skinuto sa zida i ukradeno - objasnila je Ivkovićeva.

Kulturno dobro

Prema njenim rečima, Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Sirogojnu potiče iz 1764. godine.

- Crkva u Sirogojnu sa vrednostima koje poseduje, među kojima se nalaze i ikone Simeona i Aleksija Lazovića, zajedno s muzejom na otvorenom „Staro selo“, zaštićena je zakonom kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Stoga je ikona i sve što se u njoj nalazi od neprocenjive vrednosti - ističe naša sagovornica.

 

 

Izvor:Kurir

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ja

23.09.2014 08:57

Tuga

ODGOVORITE