Фалсификовано десет одсто лијекова

На тржишту Србије око десет одсто лекова је фалсификовано и у њима се често налазе недовољно активне супстанце или садрже материје које су опасне по здравље.

Србија 22.09.2014 | 16:44
Фалсификовано десет одсто лијекова

Ови подаци саопштени су на конференцији "Значај квалитета медицинских производа за јавно здравље и борба против фалсификата медицинских производа у Србији", одржаној у Привредној комори Србије.

На тржишту Србије око десет одсто лекова је фалсификовано и у њима се често налазе недовољно активне супстанце тако да тешки болесници остају без терапије или садрже материје које су опасне по здравље и могу да доведу и до смртног исхода.

У неразвијеним земљама чак 30 одсто лекова је фалсификовано, а лажни лекове највише се нуде на интернету, чак 50 одсто, затим преко огласа, истакнуто је данас на конференцији "Значај квалитета медицинских производа за јавно здравље и борба против фалсификата медицинских производа у Србији", одржаној у Привредној комори Србије.

Шеф јединице за заштиту интелектуалне својине Микаило Тијанић објашњава да се највише фалсификују лекови за
потенцију, хроничне болести, притисак и дијабетес, али и против рака и других тешких обољења.

"Фалсификовање лекова као појава распрострањено је не само у Србији, већ у свим земљама света. Неопходна је нека врста самозаштите, едуковати људе да купују само преко означених интернет сајтиова, означених интернет апотека. То је један од начина да се људи самозаштите", наглашава Тијанић.

У превазилажењу проблема, како каже, неопходна је заједничка акција МУП-а, министарстава здравља, трговине, финансија, како би се смањио проценат учешћа фалсификованих лекова у укупном промету.

Порпарол Агенције за лекове и медицинска средства Србије Павле Зелић саветује да се лекови купују само у апотекама, јер сваки лек који улази у апотеку прати одређена документација укључујући и сертификат о
квалитету АЛИМС-а.

Зелић упозорава да се код фалсификованих лекова, који се обично набављају преко интернета или огласа, дешава да изостаје активна супстанца, што је код тешких пацијената изузетно опасно. "Знамо да годишње око 100.000 људи умре у свету због неквалитетних, фалсификованих лекова против маларије", рекао је Зелић.

Он је додао да се у фалсификованим лековима могу наћи и супстанце које су опасне по здравље попут отрова за пацове, талка, креде, а да се као боја и фина глазура користи боја за путеве, асфалт.

"Фалсификован лек је направљен тако да подсећа на оргинал и обичном човеку је тешко да га разликује. Зато апелујемно на све пацијенте да лекове набављају у апотекама, где раде квалификоване особе које могу да процене да ли је лек оргиналан или не", закључио је Зелић.

Саветник у Привредној комори Србије Драган Стевановић рекао је новинарима пред почетак скупа да српско законодавство релативно добро уређује промет и производњу лекова, али се спорадично појављују и фалсификати на нашем тржишту.

"Фалсификати лекова прво угрожавају здравље људи, затим домаће произвођаче лекова који легално производе лекове, али угрожавају и буџет Републике Србије", нагласио је Стевановић. Због фалсификованих лекова процена је да су губици на годишњем нивоу у свету око 75 милијарди евра, док у Србији годишњи
губици су неколико милиона евра.


Коментари / 0

Оставите коментар