Хрватска страхује од увоза хране

Хрватски пољопривредни произвођачи већ осећају ефекте слабе заштите услед продора јаке конкуренције из ЕУ, која је изгубила право трговине у Русији.

Регион 22.09.2014 | 15:56
Хрватска страхује од увоза хране

Питање је шта ће се догодити с великим вишком производа кад се узме у обзир читава Унија под ембаргом, и како ће се то одразити на хрватски пољопривредно-индустријски биланс, истичу стручњаци, а преноси регионални портал Сеебиз.Економиста и аналитичар Горан Ђулић каже да је реално очекивати, унутар заједничког тржишта ЕУ, пласман велике количине робе по нижим ценама, првобитно намењене руском тржишту, на слабија и сиромашнија тржишта, попут хрватског.

"Затим ће доћи до још већег рушења цена домаћих производа без икаквих озбиљнијих механизама којима би се могао заштитити аграрни сектор, тако да ће последице бити катастрофалне", упозорава Ђулић.

Из Славонске јабуке, у Осјечко-барањској жупанији, где се окупља скоро стотину произвођача, истичу да они већ осећају удар појачаног увоза јабука по дампиншким ценама из других земаља ЕУ, будући да је реч о државама које свој пољопривредни сектор подржавају знатно више и боље него што је то случај у Хрватској.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Еу Хрватска

22.09.2014 18:31

Ма има и добрих страна овај улазак у Еу пуно је тога појефтино а и још ће ако богда а многи одоше вани радит јер то више није рад на црно јер те нико не може протјерати из Еу кад си већ у њој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

27.09.2014 07:09

Казу у Русији родила псеница невероватно, за извоз, али не извози због санкција.

ОДГОВОРИТЕ