Hrvatska strahuje od uvoza hrane

Hrvatski poljoprivredni proizvođači već osećaju efekte slabe zaštite usled prodora jake konkurencije iz EU, koja je izgubila pravo trgovine u Rusiji.

Region 22.09.2014 | 15:56
Hrvatska strahuje od uvoza hrane

Pitanje je šta će se dogoditi s velikim viškom proizvoda kad se uzme u obzir čitava Unija pod embargom, i kako će se to odraziti na hrvatski poljoprivredno-industrijski bilans, ističu stručnjaci, a prenosi regionalni portal Seebiz.Ekonomista i analitičar Goran Đulić kaže da je realno očekivati, unutar zajedničkog tržišta EU, plasman velike količine robe po nižim cenama, prvobitno namenjene ruskom tržištu, na slabija i siromašnija tržišta, poput hrvatskog.

"Zatim će doći do još većeg rušenja cena domaćih proizvoda bez ikakvih ozbiljnijih mehanizama kojima bi se mogao zaštititi agrarni sektor, tako da će posledice biti katastrofalne", upozorava Đulić.

Iz Slavonske jabuke, u Osječko-baranjskoj županiji, gde se okuplja skoro stotinu proizvođača, ističu da oni već osećaju udar pojačanog uvoza jabuka po dampinškim cenama iz drugih zemalja EU, budući da je reč o državama koje svoj poljoprivredni sektor podržavaju znatno više i bolje nego što je to slučaj u Hrvatskoj.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eu Hrvatska

22.09.2014 18:31

Ma ima i dobrih strana ovaj ulazak u Eu puno je toga pojeftino a i još će ako bogda a mnogi odoše vani radit jer to više nije rad na crno jer te niko ne može protjerati iz Eu kad si već u njoj

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

27.09.2014 07:09

Kazu u Rusiji rodila psenica neverovatno, za izvoz, ali ne izvozi zbog sankcija.

ODGOVORITE