Гани нови предсједник Авганистана

Авганистанска изборна комисија прогласила је данас Ашрафа Ганија побједником предсједничких избора, али није саопштила коначне резултате гласања, јавио је АП.

Свијет 21.09.2014 | 12:48
Гани нови предсједник Авганистана

То саопштење услиједило је неколико сати након што су двојица предсједничких кандидата Ашраф Гани и Абдула Абдула потписали споразум о формирању владе националног јединства, чиме је окончана постизборна криза у тој земљи.

Споразум је потписан у предсједничкој палати у престоници Авганистана, а после тога Гани и Абдула су устали и загрлили се. Према споразуму, бивши министар финансија Гани ће бити предсједник.

Ганијев присталица Халим Фидаи, бивши гувернер, рекао је данас да је представник Уједињених нација Јан Кубиш пренио изборној комисији да не саопшти коначне резултате гласања на предсједничким изборима.

Та одлука, наводи АП, истиче бојазан од потенцијалног насиља, упркос данашњем договору двојице предсједничких кандидата. Неименовани амерички званичник је рекао да је резултат гласања транспарентан али да неће бити објављен одмах због бојазни од насиља.

Један од првих Ганијевих задатака биће да потпише билатерални безбједносни споразум са САД, који ће омогућити да мањи број страних снага остане у Авганистану и послије 2014. године, навео је Ројтерс.

Предсједнички избори у Авганистану одржани су 14. јуна након чега је земља запала у политичку кризу због тврдњи о намијештању резултата и нерегуларностима.

"Независна изборна комисија проглашава др Ашрафа Ганија за предсједника чиме је завршен изборни процес", рекао је предсједник комисије Ахмад Јусаф Нуристани новинарима не дајући коначне резултате гласања нити податак колики је био одзив гласача, пренио је АФП.

Коментари / 0

Оставите коментар