Gani novi predsjednik Avganistana

Avganistanska izborna komisija proglasila je danas Ašrafa Ganija pobjednikom predsjedničkih izbora, ali nije saopštila konačne rezultate glasanja, javio je AP.

Svijet 21.09.2014 | 12:48
Gani novi predsjednik Avganistana

To saopštenje uslijedilo je nekoliko sati nakon što su dvojica predsjedničkih kandidata Ašraf Gani i Abdula Abdula potpisali sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, čime je okončana postizborna kriza u toj zemlji.

Sporazum je potpisan u predsjedničkoj palati u prestonici Avganistana, a posle toga Gani i Abdula su ustali i zagrlili se. Prema sporazumu, bivši ministar finansija Gani će biti predsjednik.

Ganijev pristalica Halim Fidai, bivši guverner, rekao je danas da je predstavnik Ujedinjenih nacija Jan Kubiš prenio izbornoj komisiji da ne saopšti konačne rezultate glasanja na predsjedničkim izborima.

Ta odluka, navodi AP, ističe bojazan od potencijalnog nasilja, uprkos današnjem dogovoru dvojice predsjedničkih kandidata. Neimenovani američki zvaničnik je rekao da je rezultat glasanja transparentan ali da neće biti objavljen odmah zbog bojazni od nasilja.

Jedan od prvih Ganijevih zadataka biće da potpiše bilateralni bezbjednosni sporazum sa SAD, koji će omogućiti da manji broj stranih snaga ostane u Avganistanu i poslije 2014. godine, naveo je Rojters.

Predsjednički izbori u Avganistanu održani su 14. juna nakon čega je zemlja zapala u političku krizu zbog tvrdnji o namiještanju rezultata i neregularnostima.

"Nezavisna izborna komisija proglašava dr Ašrafa Ganija za predsjednika čime je završen izborni proces", rekao je predsjednik komisije Ahmad Jusaf Nuristani novinarima ne dajući konačne rezultate glasanja niti podatak koliki je bio odziv glasača, prenio je AFP.

Komentari / 0

Ostavite komentar