Одавање почасти или предизборна срамота?

На Златишту изнад Сарајева јутрос је освануо крст као знак сјећања на више хиљада убијених сарајевских Срба. Тако бар каже предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић, али становници Источног
Сарајева, борци, породице убијених, сматрају да је тим чином оскрнављено сјећање на жртве.

Република Српска 21.09.2014 | 16:22
Одавање почасти или предизборна срамота?

,,Поставити ноћу двије бандере поред пута и назвати то спомен обиљежјем је срамота и понижење и за живе и за мртве Србе'', поручују становници Источног Сарајева.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић у телефонској изјави за БН телевизију подјећа да је Савез логораша прије 4 године донио одлуку о изградњи спомен крста на Златишту изнад Сарајева, града у којем је прије рата живјело 150 хиљада Срба а данас једва пар хиљада.

,,Срби су протјерани из тог града а више хиљада их је убијено у 126 ратних логора за Србе'', каже Дукић и додаје:

,,Данас, на Малу Госпојину, поставили смо мало обиљежје а послије тога организоваћемо донаторске вечере у које ће се укључити и Срби из дијаспоре како би изградили спомен обиљежје које смо планирали. Крст, црква и спомен парк.''

,,Убијени сарајевски Срби заслужују достојанствено спомен обиљежје'', поручују из Борачке организације: ,,Али ово што је ноћас направљено је понижавајуће за све нас".

,,Нема ништа спорно у томе да се стави спомен-крст за све погинуле, али да се то уради достојанствено а не ноћу, кријући, мимо народа, мимо Борачке организације, мимо православне цркве то је срамота'', каже предсједник Борачке организације Илиџански борац Горан Шеховац и додаје:

,,Срамота је да неко због личне промоције и политичких поена пред изборе стави двије бандере и каже да се то зове крст. То се зове скрнављење, то нису заслужили убијени сарајевски Срби. Мене као становника Српског Сарајева је срамота, а народ Српског Сарајева нека добро размисли ко је ово поставио''.

Огорчени су и становници Источног Сарајева, који сматрају да српске жртве заслужују више поштовања. Нису могли ни да замисле да ће неко мртве сарајевске Србе искористити за политичку кампању и то на овако понижавајући начин.

,,Постављање спомен крста и капеле на Златишту за страдале сарајевске Србе планира се већ годинама, али на другачији начин и на другој прикладнијој локацији'', каже за нашу телевизију Бранко Радан први изабрани предсједник Извршног одбора општине Српско Ново Сарајево, који не може да сакрије огорчење оним што је ноћас урађено.

,,Овако, на овај начин, поред пута поставити два, Боже ми опрости, два колца везана канапом и то назвати крстом ту да се неко поклони. Ако су црквене власти дале сагласност за ово онда и њима треба поставити питање да ли су то урадили под притиском актуелне власти? На срамоту ономе ко је ово урадио али ово ће се некоме обити о главу. Искрено се надам садашњој власти. О овоме, што раде Дукић и компанија, постављам питање и још увијек актуелном предсједнику Републике Српске. Да ли он мисли да је ово начин да се обиљежи страдање сарајевских Срба? Ово могу подржати само они који ни прстом нису мрднули за одбрану нашег народа у протеклом раду'', каже Радан.

Колико ће оно што неки називају крстом стајати поред пута?

Да ли ће бити срушено јер ће неко сматрати да је то провокација или ће га уклонити неко ко сматра да су сарајевски Срби заслужили више поштовања, а не да неко на мртвима убире политичке поене?
 
БН ТВ

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

њемацка

21.09.2014 14:28

Кад неки мисле да његови вриједе 2 бандере онда није ни цудо ста мисле о другима и онима који не мисле као они

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

21.09.2014 14:35

Е срамото, па у земљу да пропаднем од стида. Хтјео сам да идем на то постављње и да одамо поцаст свим српским зртвама на један достојанствен нацин. Ово је за оставке Дукица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

21.09.2014 14:35

Још једна ујдурма секташа из СНСД-а. СДС и СПЦ ће поставити прави импозантни крст како доликује српским херојима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доказ

21.09.2014 14:50

Јос један у низу доказа да им ниста није свето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОГ

21.09.2014 14:53

Ово је СНСД-ов циркус пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понизен народ

21.09.2014 14:54

Милораде готово је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

21.09.2014 14:57

Е,ста доцекасмо од Дукица,некадасњег возаца виљускара!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

21.09.2014 15:04

Ја бих замолио људе у Сарајеву да не насједају на провокацију - урадиће управо оно што Додик и компанија желе, ако сруше ово што се зове ''привремени споменик''... Договорите се као људи послије 12-ог шта, како даље и шта треба урадити на том мјесту...и не само на том... Свако рушење или нешто слично томе је - дословно - оно што они желе....направили су га да би се срушио...и очекују да га сруше људи из Сарајева...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

21.09.2014 15:16

Под хитно да ЦЈБ Источно Сарајево заједно са Окружним тужилаштвом проведе истрагу против лица која су учествовала у овом срамотном чину. Зар је моја сестра од четрнаест година коју је убио муслимански снајпериста на Грбавици, заслужила ову срамоту као помен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Григорије

21.09.2014 15:22

Дукићу, бруко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

21.09.2014 15:26

Крст је крст, али ово је срамота. Сада пред изборе? Срамота ! Баја требас да направис крст као Хрвати изнад Мостара, е тада си баја! Имас времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕБЕСА, ОТВОРИТЕ СЕ

21.09.2014 15:37

ДА СУ МУСЛИМАНИ ХТЈЕЛИ, НЕ БИ НАС ОВАКО ПОНИЗИЛИ, КАО МИ САМИ СЕБЕ. РАЗМИШЉАМ, ДА ТО НИСУ МОЖДА ОНИ ПОСТАВИЛИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

21.09.2014 16:22

Ста комуњаре знају ста је крст. Њима ниста није свето и све се злоупотребљава за изборе. Њихов циљ је да сад муслимани срусе тај "крст". Њима не одговара мир. На кутији цигара у миру се заради 10 фенинга а у рату марка. Његов син је у Италији а мој треба ици на Озрен или Власиц под јелику. Нецес Миле висе. Ици цес ти у затвор и то цемо ми Срби да те хапсимо. А порусицемо све оне твоје објекте као земунском клану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ранко

21.09.2014 16:49

Црука, срамота, понижење како наших бораца, мртвих, а и нас живих, српског рода и народа, то нисмо заслужили, а све у интересу политике резима и Баје; па тај цетвртасти Кошарац не само да није представник тих насих највећих синова, него спрема и своју дислокацију из И.Сарајева, тек толико колико га воле доле, по овом што видим у коментарима, хвала драгом Богу наш народ је то препознао, и жестоко ће казнити Бају, Наивка на изборима, јадни смо ако ти нас православљу и српсту уче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија у априлу

21.09.2014 17:39

Мене у Семберији је срамота због овога. Из Сарајева нам се подсмијавају. Шта сами себи можемо да учинимо то је страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

21.09.2014 18:21

Јављају се донатори кажеш из Америке, Канаде, Аустралије...????? Хајде ти позови те своје "хушкаће рата" да мало сврате у Босну, да живе коју годину од 100 марака пензије, или од 300 марака плате мјесечно, па онда да их питамо/слушамо. Да онда кажу да нам требају крстови и цркве вриједне милионе марака. Народу не треба рата, треба нам ХЉЕБА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

21.09.2014 19:07

Људи окрените се економији и здравом систему. Пустите криминалце и пропаганду из Лактаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

21.09.2014 19:21

Владајуци резим се мозда понадо да це се муслимани одма запјенит и отиц да га русе,али колико видимо они се не обазиру на то јер су свесни Додикових провокација а о пар бандера да и не прицамо,сигурно це га оставит да нам се цео свет смије ово је највеце понизење нас Срба од постојања зар се на овакав нацин обиљезавају насе зртве Које су дале зивоте да би Додик и њгова банда по њима пљувала бас срамота зато треба ове злотворе казнит на изборима и све сто имају одузет и вратит народу јер су све опљацкали!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста казу на РТРС-у о овоме?

21.09.2014 19:49

Питам јер их не гледам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлиа

21.09.2014 19:55

Хаха Ахаха јел вам то тај крст.... хахХа... ја стосе брукате а не конАте. Дабогда вам додо владо 1000 година. Ахаахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

електродистрибуција пале

21.09.2014 20:38

од синоц на палама нема струје , фале двије бандере...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

21.09.2014 20:58

Ја рекох неко це из РС владе да реагује сто се по РС дизу дзамије,сто у РС има висе дзамија него цркви,сто се муслимани врацају у РС док Срби не смију да провире у СА,МО итд...а оно Дебели и Концита потрцали да се запосле у БХ фирме,купују станове и пословне у Сарајеву,дјецу запосљавају у БХ фирме ....о побијеним и протјераним Србима из Сарајева нису ни помислили,није им на памет пало да рјесе њихове проблеме јер су их продали и издали! Сад манипулису вјерским симболима као они су СРби.какав вам је крст такви сте ви Срби и хрисцани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац са златиста

21.09.2014 21:57

па ција је ово заебанција с крстом. какав низак ниво свести треба имати па овако несто урадити.лицно невјерујем да је ово неко од српских бораца направио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако је ко мислио

21.09.2014 22:08

да кад просета по истоцном Сарајеву и кад угледа оне силне плакате дје имају 2 Додика у дуету да је то најава неког новог мегаломанског концерта,ил да се то неко спрема да послије избора са локалним СДС ом иде у обрацун методама латиноамерицких диктатуира а за сто су потребни ил стрељацки водови ил бандере,преварио се.То је казу неки споменик,подиго га неки Рајко,у рату инаце официр а послије и логорас за једне а затвореник за друге... Мало је полупо лонцице за коју се страну борио у рату а и засто је у истом обилазио затворе по Сарајеву...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

21.09.2014 23:57

Морам даобјавим јос једном коментар који ми се допада "Јављају се донатори кажеш из Америке, Канаде, Аустралије...????? Хајде ти позови те своје "хушкаће рата" да мало сврате у Босну, да живе коју годину од 100 марака пензије, или од 300 марака плате мјесечно, па онда да их питамо/слушамо. Да онда кажу да нам требају крстови и цркве вриједне милионе марака. Народу не треба рата, треба нам ХЉЕБА!!!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

драма

22.09.2014 03:06

муслиман сам из сарајева и немам ниста против крстева иили цркви.па ниједна дзамија није срусена у сарајеву за вријеме рата.ово је циркус,сад це луде вехабије да просипају своје хирове.овај дукиц ми је комсија био цијели рат,длака му с главе није фалила ,које само лицемјертво од цовјека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

22.09.2014 07:44

Споменик се прави на мјесту одредјеног десавња. Интересира ме само ста се то Србина десило на Златисту у периоду 92-95?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тепиц

22.09.2014 09:04

да су муслимани паметни финанцирали би да ово РУГЛО остане и да нам се исмијавју захваљујуци подрепасима као сто су Клосар-ац , Дукиц Мисицка Славуј Јовициц Раклуљ и остала багра.има ли краја брукању и срамоцењу овог напаценог и сиромасног народа.Виде ли људи ПОСТЕНИ гдје ова споменута банда на целу са Милокрадом и Цвијановицком воде ...њихов пут је пут у ЗАТВОР.Све не ревизију комплетну додикову коалицијску свиту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милосав Миле Кнежевић

22.09.2014 09:43

Ово није крст.ово је чиста шпрдња са вером, са Црквом, са Богом, са верним народом. Јер крст се прво освештава. Али пошто то нису радили верници ( постављали ово ругло од цеви, називајући га крстом ), то је по мени чиста провокација и заоштравање односа између Срба и Муслимана. Тако да за ову ујдурму, ти који су то ко хајдуци радили ноћу ( а ноћ је ђавоље време, рекоше о себи све и какви су они верници ), требају да законски одговарају за овакву провокацију. А која је непотребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја са Истока

22.09.2014 11:27

ОВО ЈЕ ПОНИЗАВАЊЕ ЗРТАВА И ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА. НАРОДЕ ПАМЕТ У ГЛАВУ ИЗ ОБА ЕНТИТЕТА И НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАС БАНДА ИСПРОВОЦИРА, ДА ДОДЈЕ ДО БИЛО КАКВОГ СУКОБА. ТРЕБА БАНДИ НАРЕДИТИ ДА ТО ОДМАХ УКЛОНЕ, МИСЛИМ НА КРСТ, ПА НЕК ПОСТАВЕ НЕКОМЕ СВОМ, А НЕ БОРЦИМА КОЈИ СУ ПАЛИ БРАНЕЋИ НАС.

ОДГОВОРИТЕ