Саркози се враћа на политичку сцену

Бивши француски председник Никола Саркози објавио је данас да се враћа на политичку сцену и да ће настојати да дође на чело опозиционе странке Унија за народни покрет (УМП), што би му омогућило да се кандидује за
председника 2017.

Свијет 19.09.2014 | 18:01
Саркози се враћа на политичку сцену

Вест коју је Саркози објавио на својој страници на Фејсбуку окончала је вишемесечне медијске спекулације да ће се 59-годишњи конзервативац вратити у политичку арену након што га је садашњи шеф државе, социјалиста Франсоа Оланд потукао у председничкој трци 2012. године, преноси Ројтерс.

"Ја сам кандидат за председника своје политичке породице", написао је бивши председник Француске.Он
је рекао да не може да "остане посматрач с обзиром на ситуацију у каквој се Француска налази, на уништавање политичке дебате и трајне смешне поделе унутар опозиције", преноси АФП.

"После дужег размишљања, одлучио сам да француском народу понудим нови политички избор", поручио је Саркози на популарној друштвеној мрежи.

"Исувише волим Француску: исувише ме узбуђује јавна дебата и брине будућност мојих сународника да бих допустио да они буду присиљени да бирају између данашње очајне ситуације и могућности изолације без излаза", објаснио је он.

Личност која изазива дубоке поделе у јавном мњењу, при чему је на удару клевета многих левичарских гласача, Саркози је у очима својих присталица једини политичар који је способан да разбијени УМП десног центра одведе до победе 2017.

Његов политички повратак би, међутим, могао да буде ометен низом проблема са законом и судских процеса који му "висе над главом".

Саркози се поново активира у тренутку када се садашњи председник Оланд суочава са проблемима на свим пољима: економски показатељи су "на пола копља", његова нова влада већ је на удару критика, а приватни живот му је обелодањен у осветничкој књизи коју је у тајности написала његова бивша партнерка.

Коментари / 0

Оставите коментар