Нетачна изјава Милановића о мањинама

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцијенио је као нетачну изјаву хрватског премијера Зорана Милановића да Хрватска има високе стандарде у заштити националних мањина, које нема већина западноевропских држава, барем што се тиче српске националне заједнице.

Регион 19.09.2014 | 13:50
Нетачна изјава Милановића о мањинама

Линта је указао да су, управо супротно Милановићевој тврдњи, Срби у Хрватској грађани другог реда, јер су дискриминисани у дијелу законодавства и у поступању надлежних државних органа.

"У Хрватској се константно крше људска права Срба, а хрватско правосуђе је пристрасно и етнички мотивисано с циљем цементирања етничког чишћења Срба", саопштио је Линта.Он је указао да Хрватска не поштује Уставни закон о правима националних мањина, Закон о службеној употреби језика и писма националних мањина и није Србима вратила одузета станарска права и пољопривредно земљиште, као ни девизну штедњу и пензије.

Линта је подсјетио да Хрватска није омогућила накнаду штете за срушену имовину у терористичким акцијама и није завршила обнову порушених кућа, али је зато одредила високе цијене откупа за станове које су српски повратници добили кроз програм такозваног стамбеног збрињавања.Он је истакао да Хрватска наставља и са сталним хапшењима у функцији застрашивања прогнаних Срба и, између осталог, није ексумирала посмртне остатке Срба са познатих гробних мјеста.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији сматра да наведене чињенице јасно показују да је нетачна изјава хрватског премијера Милановића, који је рекао да ће од српских власти тражити да се понашају онако како се Хрватска понаша у заштити српске националне заједнице.

"Србија у законодавству и у пракси поштује права националних мањина и Хрватска би требало да се на исти начин понаша према Србима", закључио је Линта.Он је подсјетио да је, нажалост, ЕУ крајем 2011. године потписала приступни споразум са Хрватском, а прошле године је примила у своје чланство, иако Хрватска није ни приближно испунила услове из поглавља 23 - Правосуђе и људска права.

Коментари / 0

Оставите коментар