Netačna izjava Milanovića o manjinama

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta ocijenio je kao netačnu izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da Hrvatska ima visoke standarde u zaštiti nacionalnih manjina, koje nema većina zapadnoevropskih država, barem što se tiče srpske nacionalne zajednice.

Region 19.09.2014 | 13:50
Netačna izjava Milanovića o manjinama

Linta je ukazao da su, upravo suprotno Milanovićevoj tvrdnji, Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda, jer su diskriminisani u dijelu zakonodavstva i u postupanju nadležnih državnih organa.

"U Hrvatskoj se konstantno krše ljudska prava Srba, a hrvatsko pravosuđe je pristrasno i etnički motivisano s ciljem cementiranja etničkog čišćenja Srba", saopštio je Linta.On je ukazao da Hrvatska ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina i nije Srbima vratila oduzeta stanarska prava i poljoprivredno zemljište, kao ni deviznu štednju i penzije.

Linta je podsjetio da Hrvatska nije omogućila naknadu štete za srušenu imovinu u terorističkim akcijama i nije završila obnovu porušenih kuća, ali je zato odredila visoke cijene otkupa za stanove koje su srpski povratnici dobili kroz program takozvanog stambenog zbrinjavanja.On je istakao da Hrvatska nastavlja i sa stalnim hapšenjima u funkciji zastrašivanja prognanih Srba i, između ostalog, nije eksumirala posmrtne ostatke Srba sa poznatih grobnih mjesta.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji smatra da navedene činjenice jasno pokazuju da je netačna izjava hrvatskog premijera Milanovića, koji je rekao da će od srpskih vlasti tražiti da se ponašaju onako kako se Hrvatska ponaša u zaštiti srpske nacionalne zajednice.

"Srbija u zakonodavstvu i u praksi poštuje prava nacionalnih manjina i Hrvatska bi trebalo da se na isti način ponaša prema Srbima", zaključio je Linta.On je podsjetio da je, nažalost, EU krajem 2011. godine potpisala pristupni sporazum sa Hrvatskom, a prošle godine je primila u svoje članstvo, iako Hrvatska nije ni približno ispunila uslove iz poglavlja 23 - Pravosuđe i ljudska prava.

Komentari / 0

Ostavite komentar