Европски Парламент изгласао обустављање Јужног тока

Европски парламент је на данашњој пленарној седници у Стразбуру усвојио резолуцију у којој се захтевају оштрије санкције према Русији и обустављање изградње гасовода Јужни ток.

Свијет 18.09.2014 | 17:51
Европски Парламент изгласао обустављање Јужног тока

У резолуцији, за коју је гласало 77 одсто од укупног броја посланика, се изражава снажна подршка суверенитету и територијалном интегритету Украјине, а од Русије се тражи да хитно повуче трупе из те земље и да прекине да подржва проруске снаге.

Позивајући на оштрије санкције Русији, Парламент је заузео став да “Јужни ток не треба градити, већ треба обезбедити друге изворе снабдевања енергентима”.

Само 49 посланика, односно девет одсто, је гласало против резолуције, а међу њима су сви посланици бугарске владајуће Социјалистичке партије.

Гасовод, чија је изградња у току, би по плану требало да прође кроз Србију, Бугарску и још пет европских држава, што би елиминисало потребу за транзитом гаса кроз Украјину.

ЕУ је раније заузела став да изградњу Јужног тока треба суспендовати док се пројекат не усклади са европским прописима, али ово је први пут да је нека од институција ЕУ затражила да се он неповратно обустави.

Резолуције ЕП нису обавезујуће, али су Европски савет и Европска комисија дужни да их узму у обзир приликом одлучивања.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боо

18.09.2014 16:29

Ма ко пита ЕП Баја копа и даље сигурно спрема себи тунел за бјекство па право до Русије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

18.09.2014 17:21

Ја сам давно рекао да од Јузног тока нема ниста. Србија треба да заустави градњу а јок да улазе средства па да стоји то наредних сто година, а ста баја гради и са цијим средствима не знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оргинал76

18.09.2014 19:15

Без бриге,ускоро се гради нови гасовод из Азербејдзана за ЕУ, а један крак улази у БиХ преко Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

18.09.2014 19:26

Па зар "Баја" није затражио милијарду долара и за Републику Србију, ради санације поплава у истој, изгледа да "Баја" претендује и на фотељу господина Вучића??? или се можда варам.

ОДГОВОРИТЕ