Evropski Parlament izglasao obustavljanje Južnog toka

Evropski parlament je na današnjoj plenarnoj sednici u Strazburu usvojio rezoluciju u kojoj se zahtevaju oštrije sankcije prema Rusiji i obustavljanje izgradnje gasovoda Južni tok.

Svijet 18.09.2014 | 17:51
Evropski Parlament izglasao obustavljanje Južnog toka

U rezoluciji, za koju je glasalo 77 odsto od ukupnog broja poslanika, se izražava snažna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a od Rusije se traži da hitno povuče trupe iz te zemlje i da prekine da podržva proruske snage.

Pozivajući na oštrije sankcije Rusiji, Parlament je zauzeo stav da “Južni tok ne treba graditi, već treba obezbediti druge izvore snabdevanja energentima”.

Samo 49 poslanika, odnosno devet odsto, je glasalo protiv rezolucije, a među njima su svi poslanici bugarske vladajuće Socijalističke partije.

Gasovod, čija je izgradnja u toku, bi po planu trebalo da prođe kroz Srbiju, Bugarsku i još pet evropskih država, što bi eliminisalo potrebu za tranzitom gasa kroz Ukrajinu.

EU je ranije zauzela stav da izgradnju Južnog toka treba suspendovati dok se projekat ne uskladi sa evropskim propisima, ali ovo je prvi put da je neka od institucija EU zatražila da se on nepovratno obustavi.

Rezolucije EP nisu obavezujuće, ali su Evropski savet i Evropska komisija dužni da ih uzmu u obzir prilikom odlučivanja.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Boo

18.09.2014 16:29

Ma ko pita EP Baja kopa i dalje sigurno sprema sebi tunel za bjekstvo pa pravo do Rusije

ODGOVORITE
Name

Julio

18.09.2014 17:21

Ja sam davno rekao da od Juznog toka nema nista. Srbija treba da zaustavi gradnju a jok da ulaze sredstva pa da stoji to narednih sto godina, a sta baja gradi i sa cijim sredstvima ne znam.

ODGOVORITE
Name

Orginal76

18.09.2014 19:15

Bez brige,uskoro se gradi novi gasovod iz Azerbejdzana za EU, a jedan krak ulazi u BiH preko Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

Пензионер

18.09.2014 19:26

Па зар "Баја" није затражио милијарду долара и за Републику Србију, ради санације поплава у истој, изгледа да "Баја" претендује и на фотељу господина Вучића??? или се можда варам.

ODGOVORITE