Аустралија стрепи од терористичких напада

У Аустралији је покренута велика антитерористичка операција у оквиру које је пре зоре на стотине наоружаних полицајаца претресало куће у Сиднеју и Бризбејну, само неколико дана након што је у земљи подигнут ниво упозорења на терористичке нападе.

Свијет 18.09.2014 | 08:47
Аустралија стрепи од терористичких напада

Пре шест дана Аустралија је подигла на "висок" ниво упозорење на терористичке нападе због могућих напада Аустралијанаца који се враћају са ратишта у Ираку и Сирији.

То је први пут после 10 година да је Аустралија са "средњег" нивоа упозорења прешла на "висок", што значи да је "терористички напад вероватан".

Полиција је саопштила да је највише рација обављено у десетак предграђа северног дела Сиднеја, а локални медији наводе да се то догодило и у Бризбејну.

Премијер Аустралије Тони Абот изјавио је прошле недеље да су безбедносне службе забринуте због пораста број Аустралијанаца који раде, повезани су или инспирисани терористичким групама као што је Исламска држава, Џабхат ел Нусра и Ал Каида.

Абот је додао да подизање нивоа упозорења није "засновано на сазнањима о специфичном плану напада" већ на "доказима који указују на повећану вероватноћу терористичког напада у Аустралији".

Влада у Канбери верује да се око 60 аустралијских држављана бори са џихадистима Исламске државе, док других 100 активно раде у земљи на пружању подршке екстремистима.

Претпоставља се да се најмање 20 њих вратило у земљу.

Коментари / 0

Оставите коментар