Australija strepi od terorističkih napada

U Australiji je pokrenuta velika antiteroristička operacija u okviru koje je pre zore na stotine naoružanih policajaca pretresalo kuće u Sidneju i Brizbejnu, samo nekoliko dana nakon što je u zemlji podignut nivo upozorenja na terorističke napade.

Svijet 18.09.2014 | 08:47
Australija strepi od terorističkih napada

Pre šest dana Australija je podigla na "visok" nivo upozorenje na terorističke napade zbog mogućih napada Australijanaca koji se vraćaju sa ratišta u Iraku i Siriji.

To je prvi put posle 10 godina da je Australija sa "srednjeg" nivoa upozorenja prešla na "visok", što znači da je "teroristički napad verovatan".

Policija je saopštila da je najviše racija obavljeno u desetak predgrađa severnog dela Sidneja, a lokalni mediji navode da se to dogodilo i u Brizbejnu.

Premijer Australije Toni Abot izjavio je prošle nedelje da su bezbednosne službe zabrinute zbog porasta broj Australijanaca koji rade, povezani su ili inspirisani terorističkim grupama kao što je Islamska država, Džabhat el Nusra i Al Kaida.

Abot je dodao da podizanje nivoa upozorenja nije "zasnovano na saznanjima o specifičnom planu napada" već na "dokazima koji ukazuju na povećanu verovatnoću terorističkog napada u Australiji".

Vlada u Kanberi veruje da se oko 60 australijskih državljana bori sa džihadistima Islamske države, dok drugih 100 aktivno rade u zemlji na pružanju podrške ekstremistima.

Pretpostavlja se da se najmanje 20 njih vratilo u zemlju.

Komentari / 0

Ostavite komentar