Паника у Европи: Путин заврће гас

Због размирица Европске уније и Русије око Украјине могуће је да ће руски председник Владимир Путин ове зиме заврнути доток гаса Пољској, Словачкој и Мађарској, упозорили су европски аналитичари.

Свијет 17.09.2014 | 13:28
Паника у Европи: Путин заврће гас

 Претпоставља се да ће то бити казна за то што оне обрнутим током снабдевају Украјину гасом. У тим земљама настала је права паника, а стручњаци тврде да највећа опасност заправо прети Балкану!Чешки министар индустрије и трговине Јан Младек позвао је ЕУ да убрзано решава проблеме са испорукама руског гаса зато што би реприза гасне кризе из 2009. године представљала, по његовој оцени, озбиљну хуманитарну претњу за Балкан.

Младек је у Прагу, на конференцији Бизнис форума о снабдевању Европе гасом, упозорио да балканске земље попут Бугарске и Босне и Херцеговине, као и Молдавија, добијају гас само преко Украјине, преноси Бета.- Ризик да на Балкану дође до хуманитарне катастрофе и буде смрзнутих људи је реалан - казао је Младек и позвао ЕУ да решава потенцијалне проблеме са испорукама гаса у Европу већ сада, а не да чека јануар.

Чешки специјални амбасадор за енергетику Вацлав Бартушка сложио се на конференцији да Европа мора да буде солидарна са земљама које би биле осетно погођене евентуалним прекидом или смањењем испорука руског гаса, али је нагласио да је свака држава сама одговорна за своју енергетску безбедност.- Летонија је једина земља која има капацитет да изгура зиму без руског гаса. Све друге земље централне и источне Европе немају довољно гаса, а посебно су угрожене оне на југоистоку, попут Бугарске и Србије, које су скоро 100 одсто зависне од руског гаса - тврди аналитичар Михаил Корчемкин за Блумберг.

Да бојазни нема само на Балкану, доказ је то што су - из страха да ће политичке тензије проузроковати репризу гасне кризе из 2009 - Пољаци већ почели масовно да се снабдевају угљем и дрвима, чак и они који се годинама греју само на гас.Навалу на то алтернативно гориво за пећи и котларнице изазвале су информације од прошле седмице да је „Гаспром“ смањио испоруке Пољској - прво за 20 одсто у односу на наручени дневни обим, а затим за чак 45 одсто прошле среде.

- Људи који су инсталирали пећи на гас, а за сваки случај нису ликвидирали старе на угаљ, сада долазе и купују до три тоне угља. То је отприлике сваки десети клијент. Раније такве муштерије нисам имао, зато што се греју на гас и уопште нису ни размишљали да угаљ може да им затреба - казао је продавац угља Јарослав Бучек из Хелма, преноси Бета.

ЧИЊЕНИЦЕ:

-49% гаса у ЕУ стиже из Русије

-7 чланица ЕУ је 75% зависно од увоза

-највећи увозници су Немачка, Италија и Шпанија

-од руских енергената најмање зависе Шпанија, Данска, Француска, Велика Британија

-728.783 тоне гаса Србија прошле године увезла из Русије

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

андреј

17.09.2014 11:36

Сад нека Амери помогну,као сто су тада обецали ако додје до тога. Немају појма ста нас јос цека, ако Господин заврне Славину....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гас

17.09.2014 11:54

Како сад заврцес вентиле а додику обецо гас и мазут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

17.09.2014 12:03

Једино правилно и онако ће изгледа доћи до рата,ислам већ ратује и стално има потребу да се шири,американци то раде од другог свјецког рата сваки дан,сада преко ната увукоше цјели свјет у опасност од рата а ако дође до рата опет ће као и у првом свјетском гдје су ратовале само балканске земље тако и у другом свјетском настрадати највише европа,американци ће изаћи опет још јачи јер добро сарађују са земљама ислама које су богатије чак их амери и контролишу значи европа има да настрада тако или онако

ОДГОВОРИТЕ
Name

оргинал76

17.09.2014 14:03

Ја се не бих бринуо за ЕУ,имају они залиха а Русија пуни преко 50% дрзавног будзета продајом истог тога плина. Мислите да би ЕУ тако срљала да није ситуација у њихову корист?

ОДГОВОРИТЕ
Name

уса

18.09.2014 03:28

Нема од тога ниста гас це проци у ЕУ са Аљаске на том се увелико ради послије тога Русија це пропасти.

ОДГОВОРИТЕ