Видео: Још мало о старту ЛШ

Стартовала је јубиларна 60. сезона Лиге шампиона. Најбоља 32 европска тима, из 18 земаља, кренули су синоћ у борбу за велико финале које ће се 6. јуна наредне године играти у Берлину. Реал Мадрид брани титулу, изостају Манчестер Јунајтед, Интер и Милан, док ће част српског фудбала бранити 12 „легионара“. Већ на отварању два дербија: Борусија (Д) – Арсенал (синоћ - 2:0) и Бајерн – Манчестер Сити, вечерас. 

Фудбал 17.09.2014 | 13:45
Видео: Још мало о старту ЛШ

Тридесет и два најбоља клуба Старог континента, представници 18 земаља, 10 европских шампиона и два дебитанта, кренули су синоћ на пут посут трњем и златом, шампионску стазу која води све до Берлина, где ће се 6. јуна наредне године одржати велико финале јубиларне 60. сезоне Лиге шампиона, такмичења насталог на темељима некадашњег Купа европских шампиона.

На једном месту највећи асови данашњице – од Месија, Роналда, Суареза, Нејмара, Бејла, Фабрегаса, Милера, Робена... – најуспешнији тренери калибра Жозеа Муриња, Пепа Гвардиоле и Карла Анчелотија, најмоћније газде и председници у лику Флорентина Переза, Хамада ал Танија, Мансура бин Заједа, Романа Абрамовича, као и тимови чија вредност достиже скоро десет милијарди евра!

Од 1. јула до 27. августа 55 клубова су се кроз четири круга квалификација надметала за последњих 10 виза. Нажалост, ни ове године, а како је кренуло ни многих наредних, нећемо гледати српске тимове. Црвена звезда је избачена због дугова и пре него што је крочила на терен, да би Партизан „ни крив ни дужан“ добио прилику да се домогне елите. Међутим, опет је заустављен у трећој рунди, а поново је, као и прошле године, „џелат“ био бугарски Лудогорец који се групне фазе докопао спектакуларно, избацивши Стеауу на пенале, иако му је међу стативама, због искључења голмана, стајао штопер!

Доскора непознати бугарски клуб је уз шведски Малме једини дебитант у Лиги шампиона, пошто је, баш као и словеначки Марибор и белоруски БАТЕ Борисов, прешао чак три круга „пакла“ пре него што је доспео у друштво Реала, Барселоне, Бајерна, Челсија...

У јубиларној сезони – која ће бити запамћена по уведеном финансијском фер-плеју, дебију клубова с Гибралтара, полудиригованом жребу који је раздавајао руске и украјинске екипе, наступу израелских тимова ван домовине, увођењу већ чувеног спреја за слободне ударце... – 18 земаља ће имати своје представнике, а најзаступљенији са по четири тима биће Шпанци (Реал, Барселона, Атлетико и Атлетик), Енглеска (Сити, Челси, Ливерпул и Арсенал) и Немци (Бајерн, Дортмунд, Леверкузен и Шалке). Стартоваће три Португалца, по два Руса, Италијана и Француза, док ће са по једним учесником морати да се задовоље Холандија, Белгија, Швајцарска, Словенија, Шведска, Грчка, Кипар, Турска, Бугарска, Украјина и Белорусија.

У конкуренцији ће бити 10 некадашњих и садашњих европских шампиона (лане их је било чак 14), а најзвучнији су свакако изостанци Манчестер Јунајтеда, званично најскупљег клуба на планети, као и италијанских великана Милана и Интера. Уз, наравно, Нотингем Форест, Селтик, Хамбургер, Стеауу, Марсељ, Фајенорд, Астон Вилу, ПСВ и – Црвену звезду.

Као и пред старт сваке сезоне Лиге шампиона, највише се прича о – новцу. Ништа чудно ако се зна да ће и ове године клубови само на основу резултата и ТВ права поделити око милијарду евра. Тако је лане чешка Викторија Плзењ морала да се после елиминације у првој рунди задовољи „минималцем“ који је износио 11.200.000 евра, док је највише пара отишло на рачун шампиона Реал Мадрида – 57.500.000. А ту још нису урачунати приходи од улазница, премије спонзора, клупског маркетинга...

Лига шампиона је одавно постала уносан бизнис, али и битка Давида и Голијата. На једној страни су Реал Мадрид чији је тим „тежак“ 673.000.000 евра, Барселона процењена на 606.000.000, Бајерн на 564.000.000, Челси на 444.000.000, а на другој чак четири тима која су испод двадесет милиона, односно у рангу Партизана и Звезде – кипарски АПОЕЛ, словеначки Марибор, белоруски БАТЕ Борисов и шведски Малме. Уз напомену да Манчестер Сити има најстарију (просек 28,8 година), а Андерлехт (22,6) и Ајакс (22,7) најмлађе екипе.

Карло Анчелоти (Реал), Пеп Гвардиола (Бајерн) и Жозе Мурињо (Челси) једини су тренери који знају како се осваја европска титула. Арсен Венгер (Арсенал) са 18 и Мирчеа Луческу (Шахтјор) са 10 година имају најдужи стаж на клупама садашњих тимова, док су овог лета ангажман пронашли Алегри (Јувентус), Прандели (Галатасарај), Луис Енрике (Барселона), Соуса (Базел), Лопетеги (Порто)...

Србија неће имати свог представника, али ће част српског фудбала бранити 12 „легионара“ расутих по Старом континенту: Лазар Марковић (Ливерпул), Лука Миливојевић (Олимпијакос), Невен Суботић и Милош Јојић (Дортмунд), Александар Митровић (Андерлехт), Адем Љајић (Рома), Александар Коларов (Манчестер Сити), Зоран Тошић (ЦСКА), Бранислав Ивановић и Немања Матић (Челси), Филип Младеновић и Немања Тубић (БАТЕ Борисов). Њима би још могао да се придружи и Матија Настасић на листи Ситија, док су засад, због повреде или лоше форме, прецртани Срби из Бенфике – Миралем Сулејмани и Љубомир Фејса.

Жреб је некоме био мајка, а некоме маћеха. Челсију тако предстоји шетња до осмине финала, а Бајерну и Манчестер Ситију пакао, пошто су поново сврстани заједно у „групу смрти“, заједно с италијанском Ромом и московским ЦСКА. И већ на старту љубитељи фудбала ће имати прилику да уживају у два истинска спектакла, пошто ће се у уторак на Вестфалену (ако више волите званично Сигнал Идуна Парку) састати Борусија и Арсенал, а 24 часа касније на Алијанц арени већ поменути Бајерн и Сити.

Подсетите се најзанимљивијих детаља са прошлосезонског финала у Лисабону, Реал Мадрид – Атлетико 4:1.

Најскупљи фудбалер овог лета, Уругвајац Луис Суарез, због суспензије ФИФА прескочиће три прва меча. Ван строја због повреда су Хулк (Зенит), Шахин (Дортмунд), Кедира (Реал), Мората (Јувентус), Жиру (Арсенал) и Мартинез (Бајерн), па је тако шампион Реал лиценцирао и Финца Ера Марканена, 23-годишњег нападача високог 197 центиметара и тешког 97 килограма!

Прошле године је премијерно одиграна Лига шампиона за играче до 19 година, у којој су играли клубови учесници у сениорској конкуренцији. Како се показала као прилично атрактивна, уследиће и њено друго издање. Мечеви ће се играти уторком, средом или четвртком, у поподневним терминима, уз понеки пренос на Еуроспорту. Титулу брани Барселона.

Коментари / 0

Оставите коментар