Video: Još malo o startu LŠ

Startovala je jubilarna 60. sezona Lige šampiona. Najbolja 32 evropska tima, iz 18 zemalja, krenuli su sinoć u borbu za veliko finale koje će se 6. juna naredne godine igrati u Berlinu. Real Madrid brani titulu, izostaju Mančester Junajted, Inter i Milan, dok će čast srpskog fudbala braniti 12 „legionara“. Već na otvaranju dva derbija: Borusija (D) – Arsenal (sinoć - 2:0) i Bajern – Mančester Siti, večeras. 

Fudbal 17.09.2014 | 13:45
Video: Još malo o startu LŠ

Trideset i dva najbolja kluba Starog kontinenta, predstavnici 18 zemalja, 10 evropskih šampiona i dva debitanta, krenuli su sinoć na put posut trnjem i zlatom, šampionsku stazu koja vodi sve do Berlina, gde će se 6. juna naredne godine održati veliko finale jubilarne 60. sezone Lige šampiona, takmičenja nastalog na temeljima nekadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

Na jednom mestu najveći asovi današnjice – od Mesija, Ronalda, Suareza, Nejmara, Bejla, Fabregasa, Milera, Robena... – najuspešniji treneri kalibra Žozea Murinja, Pepa Gvardiole i Karla Ančelotija, najmoćnije gazde i predsednici u liku Florentina Pereza, Hamada al Tanija, Mansura bin Zajeda, Romana Abramoviča, kao i timovi čija vrednost dostiže skoro deset milijardi evra!

Od 1. jula do 27. avgusta 55 klubova su se kroz četiri kruga kvalifikacija nadmetala za poslednjih 10 viza. Nažalost, ni ove godine, a kako je krenulo ni mnogih narednih, nećemo gledati srpske timove. Crvena zvezda je izbačena zbog dugova i pre nego što je kročila na teren, da bi Partizan „ni kriv ni dužan“ dobio priliku da se domogne elite. Međutim, opet je zaustavljen u trećoj rundi, a ponovo je, kao i prošle godine, „dželat“ bio bugarski Ludogorec koji se grupne faze dokopao spektakularno, izbacivši Steauu na penale, iako mu je među stativama, zbog isključenja golmana, stajao štoper!

Doskora nepoznati bugarski klub je uz švedski Malme jedini debitant u Ligi šampiona, pošto je, baš kao i slovenački Maribor i beloruski BATE Borisov, prešao čak tri kruga „pakla“ pre nego što je dospeo u društvo Reala, Barselone, Bajerna, Čelsija...

U jubilarnoj sezoni – koja će biti zapamćena po uvedenom finansijskom fer-pleju, debiju klubova s Gibraltara, poludirigovanom žrebu koji je razdavajao ruske i ukrajinske ekipe, nastupu izraelskih timova van domovine, uvođenju već čuvenog spreja za slobodne udarce... – 18 zemalja će imati svoje predstavnike, a najzastupljeniji sa po četiri tima biće Španci (Real, Barselona, Atletiko i Atletik), Engleska (Siti, Čelsi, Liverpul i Arsenal) i Nemci (Bajern, Dortmund, Leverkuzen i Šalke). Startovaće tri Portugalca, po dva Rusa, Italijana i Francuza, dok će sa po jednim učesnikom morati da se zadovolje Holandija, Belgija, Švajcarska, Slovenija, Švedska, Grčka, Kipar, Turska, Bugarska, Ukrajina i Belorusija.

U konkurenciji će biti 10 nekadašnjih i sadašnjih evropskih šampiona (lane ih je bilo čak 14), a najzvučniji su svakako izostanci Mančester Junajteda, zvanično najskupljeg kluba na planeti, kao i italijanskih velikana Milana i Intera. Uz, naravno, Notingem Forest, Seltik, Hamburger, Steauu, Marselj, Fajenord, Aston Vilu, PSV i – Crvenu zvezdu.

Kao i pred start svake sezone Lige šampiona, najviše se priča o – novcu. Ništa čudno ako se zna da će i ove godine klubovi samo na osnovu rezultata i TV prava podeliti oko milijardu evra. Tako je lane češka Viktorija Plzenj morala da se posle eliminacije u prvoj rundi zadovolji „minimalcem“ koji je iznosio 11.200.000 evra, dok je najviše para otišlo na račun šampiona Real Madrida – 57.500.000. A tu još nisu uračunati prihodi od ulaznica, premije sponzora, klupskog marketinga...

Liga šampiona je odavno postala unosan biznis, ali i bitka Davida i Golijata. Na jednoj strani su Real Madrid čiji je tim „težak“ 673.000.000 evra, Barselona procenjena na 606.000.000, Bajern na 564.000.000, Čelsi na 444.000.000, a na drugoj čak četiri tima koja su ispod dvadeset miliona, odnosno u rangu Partizana i Zvezde – kiparski APOEL, slovenački Maribor, beloruski BATE Borisov i švedski Malme. Uz napomenu da Mančester Siti ima najstariju (prosek 28,8 godina), a Anderleht (22,6) i Ajaks (22,7) najmlađe ekipe.

Karlo Ančeloti (Real), Pep Gvardiola (Bajern) i Žoze Murinjo (Čelsi) jedini su treneri koji znaju kako se osvaja evropska titula. Arsen Venger (Arsenal) sa 18 i Mirčea Lučesku (Šahtjor) sa 10 godina imaju najduži staž na klupama sadašnjih timova, dok su ovog leta angažman pronašli Alegri (Juventus), Prandeli (Galatasaraj), Luis Enrike (Barselona), Sousa (Bazel), Lopetegi (Porto)...

Srbija neće imati svog predstavnika, ali će čast srpskog fudbala braniti 12 „legionara“ rasutih po Starom kontinentu: Lazar Marković (Liverpul), Luka Milivojević (Olimpijakos), Neven Subotić i Miloš Jojić (Dortmund), Aleksandar Mitrović (Anderleht), Adem Ljajić (Roma), Aleksandar Kolarov (Mančester Siti), Zoran Tošić (CSKA), Branislav Ivanović i Nemanja Matić (Čelsi), Filip Mladenović i Nemanja Tubić (BATE Borisov). Njima bi još mogao da se pridruži i Matija Nastasić na listi Sitija, dok su zasad, zbog povrede ili loše forme, precrtani Srbi iz Benfike – Miralem Sulejmani i Ljubomir Fejsa.

Žreb je nekome bio majka, a nekome maćeha. Čelsiju tako predstoji šetnja do osmine finala, a Bajernu i Mančester Sitiju pakao, pošto su ponovo svrstani zajedno u „grupu smrti“, zajedno s italijanskom Romom i moskovskim CSKA. I već na startu ljubitelji fudbala će imati priliku da uživaju u dva istinska spektakla, pošto će se u utorak na Vestfalenu (ako više volite zvanično Signal Iduna Parku) sastati Borusija i Arsenal, a 24 časa kasnije na Alijanc areni već pomenuti Bajern i Siti.

Podsetite se najzanimljivijih detalja sa prošlosezonskog finala u Lisabonu, Real Madrid – Atletiko 4:1.

Najskuplji fudbaler ovog leta, Urugvajac Luis Suarez, zbog suspenzije FIFA preskočiće tri prva meča. Van stroja zbog povreda su Hulk (Zenit), Šahin (Dortmund), Kedira (Real), Morata (Juventus), Žiru (Arsenal) i Martinez (Bajern), pa je tako šampion Real licencirao i Finca Era Markanena, 23-godišnjeg napadača visokog 197 centimetara i teškog 97 kilograma!

Prošle godine je premijerno odigrana Liga šampiona za igrače do 19 godina, u kojoj su igrali klubovi učesnici u seniorskoj konkurenciji. Kako se pokazala kao prilično atraktivna, uslediće i njeno drugo izdanje. Mečevi će se igrati utorkom, sredom ili četvrtkom, u popodnevnim terminima, uz poneki prenos na Eurosportu. Titulu brani Barselona.

Komentari / 0

Ostavite komentar