Богдан: Бићемо и ми као САД!

Богдан Богдановић, репрезентативац Србије, један од најистакнутијих у нашем тиму на управо завршеном Мундијалу у Шпанији, прво је хтео да буде фудбалер. На срећу, на време је променио спорт. Шта је даље било, открива у интервјуу за рођендански број “Блица”.

Кошарка 16.09.2014 | 19:45
Богдан: Бићемо и ми као САД!

- Јесте, као и сви клинци у крају и у школи, највише сам играо фудбал, али онда је дошао Индијанаполис, Светско првенство, златна медаља... Имао сам 10 година, гледао сам Бодирогу, Стојаковића, Дивца, Ракочевића, Јарића и пожелео да будем кошаркаш. Ево, 12 година касније и сам сам играо Светско првенство. Ко би рекао... Али и даље обожавам фудбал, мој омиљени играч је Тјери Анри. Због њега навијам за Арсенал, иако одавно не игра тамо.

Богдановић не заборавља прве кораке и прве тренере.

- У Звездари су ме тренирали Драган Живановић и Влада Зорић... Био сам на корак од преласка у ОКК Београд, али сам на крају отишао у Житко, где ме је тренирао Драган Јаковљевић. Он је важио за специјалисту за рад са младима и заиста ми је помогао док сам био у том клубу. Тамо сам играо на свим позицијама осим на месту центра и то ми је доста помогло.

У Партизану си, силом прилика, био плеј?

- Моје природно место је двојка, бек-шутер, али због повреде Вестермана морао сам добар део сезоне да играм плеја и то ми је доста помогло јер сам постао сигурнији са лоптом, имам бољу технику, мало сам бржи... Улога плеја је врло компликована.

Ипак, твоје основно оружје је шут. Колико вежбаш?

- После сваког тренинга 1.000 погођених тројки... 500 на један кош, па 500 на други. Као на конкурсу за тројке, шутирам са свих позиција док не погодим 100 са сваке. То је још 25-30 шутева више рачунајући и промашаје. Такође, радим посебне вежбе за корекцију шута.

Како би описао себе?

- Није лако говорити о себи. Можда могу рећи да сам амбициозан. Када сам почео да тренирам кошарку, нико у кући није ме озбиљно схватао... Имам ваљда и неке физичке квалитете. Дуге руке, солидан скок, енергију...

Пре неколико дана рекао си да је ово твоје незаборавно лето?

- Наравно, догодило ми се толико лепих ствари да све изгледа као у сну. Прво ме је Евролига изабрала за долазећу звезду, после је дошла титула са Партизаном, добро сам прошао на драфту за НБА, потписао сам за Фенербахче и сада медаља са Светског шампионата. Осећај је фантастичан!

Шта мења медаља из Мадрида?

- Не знам шта мења, али доноси задовољство, понос, срећу... Урадили смо велику ствар и ако та медаља помогне да кошарка у Србији буде оно што је била, имаће још већу вредност.

Одлучио си се за Европу, Фенербахче, пре него за НБА. Разлог?

- Има времена за НБА. Више волим да играм у јаком клубу у Евролиги него да седим тамо на клупи. Та лига је створена за мене, али полако, кад дође време, ако се све сложи, отићи ћу. Сада имам уговор са Фенербахчеом и могу да одем у НБА после друге године, али сада уопште не мислим о томе. Убацио сам им у финалу 15 поена, али и попио неколико блокада... Ћераћемо се још. Можда будемо јаки као они. Битно је да смо остварили велики успех и да смо изградили тим за будућност. Уживаћу још неколико дана у овоме што смо урадили, а после правац Истанбул. Родитељи су ми јавили да су ми нашли стан у близини дворане, тако да долазим на готово, спреман за нове изазове - каже Богдановић.

Теодосић: Невероватан момак

- Богдан је невероватан момак, вероватно нисмо имали већег талента у последњих десет година. На овом шампионату је показао да је велики шутер и да ће у годинама које долазе бити окосница овог тима - похвалио је Теодосић саиграча.

Крижевски: НБА чека Богдана

Селектор Американаца Мајк Крижевски одушевљен је нашим асом.
- Пазите, 20 одсто играча НБА лиге нису Американци, а овде сам видео многе талентоване момке који и те како могу да играју преко Атлантика. Богдановић је свакако један од њих. Немам дилему да ће једног дана заиграти у Америци, има све предиспозиције.

Коментари / 0

Оставите коментар