Нема опасности од изливања Саве и Босне

У општини Шамац тренутно нема опасности од изливања ријека Саве и Босне, али се предузимају неопходне мјере заштите од поплава, рекао је Срни руководилац Цивине заштите општине Шамац Боро Богдановић.

Република Српска 16.09.2014 | 17:24
Нема опасности од изливања Саве и Босне

Богдановић је прецизирао да је ниво ријеке Саве данас 530 центиметара и расте сваког сата за један до два центиметра, али се не очекује да ће водостај прећи висину од 600 центиметара, када се уводи редовна мјера одбране од поплава.

"У наредном периоду можемо очекивати пораст водостаја ријеке Саве за око 50 центиметара, односно да неће достићи висину водостаја већу од 600 центиметара, тако да неће бити потребно увођење редовних мјера одбране од поплава", каже Богдановић.

Он истиче да ријека Босна стагнира.

Богдановић је додао да се пети дан воде активности на чишћењу дијела насипа ријеке Саве на локалитету "Велепромет".

"Насип је због неодржавања био у лошем стању, те је служба Цивилне заштите општине Шамац у сарадњи са Водопривредним предузећем `Ушће Босне` и Јавном установом `Воде Српске` поставила неопходне количине врећа са пијеском", рекао је Богдановић и подсјетио да је им је предузеће "Воде Српске" доставило 20.000 врећа.

Он је подсјетио да је насип пукао на двије локације код "Велепромета" и недостаје четири до пет метара бетонског дијела, а тренутно је саниран даскама, најлонима и врећама са пијеском.

Из предузећа "Ушће Босне" поручују да ријека Босна стагнира, а Сава лагано расте и нема бојазни од поплава.

Штаб за ванредне ситуације општине Шамац 23. јуна обратио се ЈУ "Воде Српске" са захтјевом за помоћ у санацији оштећења на пумпним станицама "Дуга" и "Рудине".

"Воде Српске" су 10. септембра обавијестиле општину Шамац да су пумпне станице ушле у пројекат "Хитне мјере санације и реконструкције објеката заштите од поплава у Републици Српској".

Коментари / 0

Оставите коментар